Črna ovca Maribora je znova Jasmin Handanović. Tarča ostrih kritik, sarkastičnih opazk in sočnih kletvic je bil že večkrat, toda do zdaj se je vedno znal pobrati. Navsezadnje je kot hobotnica lovil žoge v odločilni zmagi nad Wiganom (2:1) za preboj v izločilne boje. A zdi se, da je tokrat dokončno porabil ves kredit.

Takšne napake, kot si jo je privoščil v zaključku prvega polčasa proti Sevilli, si pač ne bi smel. V povsem nenevarni situaciji, ko bi lahko žogo poslal praktično kamor koli, je ob visoki podaji iz lastnega kazenskega prostora zadel naravnost v nogometaša Seville Joseja Antonia Reyesa. Žoga je končala v štajerski mreži, najboljši romski nogometaš na svetu, ki se je brati in pisati naučil šele pri trinajstih letih, pa se je veselil španskega vodstva. Brez dvoma gol, ki bo pristal v videosmešnicah. A da nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše, je v drugem polčasu dokazal branilec Maribora Arghus. Namesto da bi spremljal igro, je gledal le napadalca Seville Kevina Gameira, zato ga je žoga zadela v hrbet, francoski nogometaš pa je zmedo znal izkoristiti z novim zadetkom. Dve kardinalni napaki Maribora in dva gola Seville. To je kazen, ki te doleti na najvišji ravni nogometa.

Prvi problemi za Maribor pa so se pojavili že pred tekmo. Natančneje na enem iz med zadnjih treningov, ko je v mečni mišici zapeklo Marcosa Tavaresa. Njegovo poškodbo so hoteli Mariborčani skriti, vse v upanju, da bi bil brazilski virtuoz pripravljen za igro, toda Tavares je na koncu zaradi prehudih bolečin celo pristal zunaj zapisnika. Trener Maribora Ante Šimundža je moral nato uporabiti rezervni načrt, v katerem so bili trije osrednji vezisti, saj je namesto Tavaresa zaigral povratnik Aleš Mertelj, ki se je pridružil Željku Filipoviću in Amirju Derviševiću. Sevilla ob zgoščeni mariborski postavitvi ni imela resnih priložnosti (razen podarjenih golov), a enako velja za Maribor, ki je prvič v okvir vrat nasprotnika streljal šele v 82. minuti.

Mariborsko razočaranje kljub izpadu ni veliko. Malce se ga je čutilo le po koncu tekme, še posebno ko je nekaj upanja z golom vlil Dare Vršič, toda bolj ko se misli Mariborčanov umirjajo, bolj so ponosni na svoj letošnji dosežek. NK Maribor je bil namreč v sezoni 2013/14 najboljši klub z območja nekdanje skupne države Jugoslavije, preboj v izločilne boje evropske lige pa je dosežek, ki ga lahko preostali slovenski klubi, predvsem zeleni iz Ljubljane, gledajo le prek televizijskih zaslonov.

Znova pa ni šlo brez incidentov. Tokrat se je dogodil nekaj ur pred tekmo, ko so huligani iz Seville napadli ekipo RTV Slovenije. Novinar Leon Andrejka je z razbito arkado pristal v bolnišnici, priče pa pravijo, da je bilo vsaj pet napadalcev, ki so zasedo pripravili v grmovju le nekaj sto metrov stran od stadiona. Okoliščine dogodka tako dovolj jasno kažejo, da je bil to vnaprej pripravljen napad. Skoraj gotovo je šlo za del maščevanja, ker so prejšnji teden slovenski huligani napadali navijače Seville. Na nevarnost je opozarjala tudi španska policija, ki je navijače Maribora z velikim napisom Viole pospremila do stadiona, a kaj več bi težko storila. V Sevilli je sicer bilo 515 navijačev Maribora, ki so imeli vstopnico za tekmo, še precej pa jih je v Andaluzijo prišlo brez nje.

Ravno včeraj pa je španska komisija za boj proti rasizmu, nasilju in ksenofobiji s 65.001 evrom kaznovala vodjo najbolj radikalne in nasilne navijaške skupine Seville, hkrati pa mu prepovedala vstop na nogometne stadione za naslednjih pet let. Takšno kazen je dobil, ker so ga opazili na ligaški tekmi med Sevillo in Levantejem, čeprav bi moral prestajati še prejšnjo petletno prepoved vstopa na stadion. Prav nič pa ne bo mirno v Andaluziji niti v osmini finala evropske lige, ko se bosta na mestnem derbiju soočila Sevilla in Betis.