Osramočeni Katalonci tako ne pomnijo že več kot desetletje. Zadnji klub, ki jim je odčital tako hudo lekcijo, je bil kijevski Dinamo, ki je v sezoni 1997/1998 v skupinskem delu lige prvakov slavil z identičnim rezultatom kot sinoči Bayern.

Da v vseh 58 letih najmočnejšega klubskega tekmovanja ni še nikomur uspelo nadoknaditi štirih golov zaostanka, je dovolj zgovoren podatek, kako težka naloga čaka v zadnjih letih najboljšo ekipo na svetu. Tudi zato Bayernovi navijači že odkrito proslavljajo drugi zaporedni nastop svojega moštva v finalu, kar je povsem pričakovano, saj v spomladanskem delu sila neprepričljivo Barcelono pred izpadom lahko reši le še čudež.

Messi: Kar se nam je zgodilo, je sramota

»Uničili so nas. Bili so hitrejši, močnejši in igrali bolje od nas,« je bil po tekmi redkobeseden branilec Barcelone Gerard Pique. Podobnega mnenja je bil tudi soigralec Xavi Hernandez, ki s svojimi številnimi podajami na sredini igrišča ni bil kos nemškemu ustroju. »Slabšega rezultata si ne bi mogli predstavljati. Bili so boljši, tega mi ni težko priznati. Finale se sedaj zdi skoraj nemogoč, a vendarle se ne smemo predati.«

Nemoč španskega velikana, ki je proti vratom nasprotnika uspel sprožiti vsega en strel, je bil prisiljen priznati tudi pomočnik Tita Vilanove, Jordi Roura. »Ob tako visokem porazu te prežemajo negativni občutki. Izid nam je pošteno otežil življenje. A kot se za Barcelono spodobi, bomo poskušali na povratni tekmi zmagati in storiti vse, kar je v naši moči.“«

Grenko nemško izkušnjo bo skušal čim prej pozabiti najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi. Argentinec je sinoči po poškodbi proti PSG le zaigral, a bil povsem neopazen, zato so mnogi podvomili v njegovo pripravljenost. »Počutil sem se sposobnega igrati. Poškodbo sem prebolel,« je zatrdil 25-letnik, predstavo svojega moštva pa označil za porazno. »Dokazali so, da so močnejši in fizično superiorni. Kar se nam je zgodilo, je sramota, a moramo iti dalje in se boriti.«

Fantastično, neverjetno in nepozabno

Če so Barcelonini nogometaši bavarsko prestolnico zapustili mrkih in zaskrbljenih pogledov, bi se vzdušje v Bayernovi slačilnici dalo primerjati s prazničnim. Veselja ob fantastični predstavi namreč ni skrival prav nihče iz tabora nemškega prvaka. »Ekipa je bila fantastična. Še nikoli nisem doživel takega večera, pa nogomet spremljam že lep čas. Proti najboljši ekipi na svetu smo zmagali s 4:0, naravnost sanjsko,« je bil po tekmi evforičen izvršni predsednik münchenskega Bayerna Karl-Heinz Rummenigge.

»To je neverjetno in kar težko verjamem. Barcelona je krojila evropski vrh zadnjih pet let. Lahko smo ponosni, vendar moramo ostati hladnih glav. Po takem večeru enostavno moraš uživati. Vsi smo se borili in garali v obrambi. To je bila ključna zmaga,« pa je dejal nizozemski vezist Arjen Robben.

Trije od štirih golov Bayerna doseženi na neregularen način

Kljub temu, da je bil Bayern sinoči razred boljši od Barcelone in povsem zasluženo zmagal, pa so se v središču pozornosti tudi tokrat znašli sodniki. Pri španski Marci so s pomočjo nekdanjega mednarodnega sodnika Andujarja Olivera natančno preučili delo madžarskega delilca pravice Viktorja Kassaia in njegovih pomočnikov ter ugotovili kar nekaj napak.

»Pique je s komolcem zaustavil poskus Philippa Lahma in preprečil zadetek. Kassai tega ni videl. Deset minut kasneje je priznal gol Thomasa Müllerja, čeprav se je Dante naslonil na Danija Alvesa in tik pred zadetkom storil prekršek. Z roko, čeprav nenamerno, je v kazenskem prostoru igral tudi Alexis Sanchez,« je pojasnil Oliver in kot neregularnega označil tudi zadetek Maria Gomeza za 2:0, ki je bil dosežen iz prepovedanega položaja, in tretji gol Robbna, saj je pred tem Müller podrl Jordija Albo.

»Predstava sodnika je bila zelo slaba. Letos v ligi prvakov zares nimamo sreče s sodniškimi odločitvami, a na to se ne smemo izgovarjati,« je delo sodnika ocenil Roura.