"To prvenstvo je eno najboljših, kar se tiče kakovosti nogometa in zabave," meni dolgoletni trener Gerard Houllier, nekdanji nigerijski reprezentant Sunday Oliseh pa dodaja: "Res sem presenečen nad kakovostjo igre."

Do konca mundiala je še osem tekem, v statistiki pa je za zdaj zabeleženih že 154 golov. V povprečju na tekmo pade po 2,8 gola, kar pomeni, da bi rekordno znamko, kar se tiče zadetkov na SP, do konca turnirja morali preseči. Leta 1998 so strelci dosegli 171 golov.

Odlični napadalci, hitra in nepopustljiva igra ter pravila

Houllier in Oliesh, oba sta člana tehničnega oddelka Mednarodne nogometne zveze Fife, menita, da je prvenstvo tako zanimivo in uspešno zaradi več dejavnikov. Prvi je ta, da v Braziliji igra generacija izjemnih napadalcev, ki pridno tresejo nasprotne mreže, ob tem pa navdušujejo z izjemnimi goli. Eden od razlogov je tudi, da večina ekip igra z dvema ali celo s tremi napadalci in ne več z enim, kot je bilo v navadi v preteklosti.

Drugi pomemben razlog je ritem igre. Houllier meni, da je to SP najhitrejše doslej. "Magični trenutek nogometa je, ko ena ekipa izgubi žogo, druga pa jo osvoji. Čas in prostor sta redka, ko greš hitro v protinapad imaš več priložnosti, da zlomiš nasprotnika," meni Houllier.

Oliseh je pred začetkom menil, da bodo igralci zaradi vročega in vlažnega podnebja varčevali z energijo, vendar temu ni tako: "Vidimo tekme, ko neprestano tečejo z ene strani na drugo, z veliko kombinacijami in teka."

Omenjena dvojica je izpostavila še pravila Fife, s katerimi favorizira napadalen nogomet in ščiti zvezdnike. S tem imata v mislih pravilo rdečega kartona za zadnjega branilca, če ta zruši nasprotnika, ki sam napada gol, in za nevarne starte od zadaj.

Zadovoljen tudi Blatter

Nad vsem dogajanjem na in ob igriščih je navdušen tudi prvi mož Fife. "Sem zelo vesel mož. To je uspeh države in igre. Rad bi pohvalil ljudi v Braziliji. Sprejeli so SP. Držimo pesti, da bodo tudi zadnje tekme minile v takšnem vzdušju," sporoča Blatter.