Ko se je prvenstvo prevesilo v izločilne boje, je prineslo s seboj kar nekaj problemov. Normalno je, da je bil naenkrat veliko pomembnejši rezultat, saj je nekdo moral iti po vsaki tekmi domov. Zato so ekipe taktizirale in kalkulirale. Kljub vsemu tempo v igri ni padel, velika je bila želja po zmagi, na koncu ni bilo velikih presenečenj. Ekipe so »lepo« izpadale, v nadaljevanje tekmovanja so se uvrščale boljše reprezentance.

Finale je prinesel pričakovan rezultat, saj je bila Nemčija na celotnem prvenstvu daleč najkonstantnejša in atraktivnejša. Nemci so ob fizični in psihološki premoči pokazali tudi veliko igralskih kakovosti. S tem so dali nogometu poseben čar.

Svetovno prvenstvo je zelo dolgo, najboljše reprezentance odigrajo v mesecu dni sedem tekem. Kakor koli obrnemo, na koncu vedno zmaga kakovost. Presenečenja se na eni tekmi lahko dogajajo, v nedogled pa se ne morejo vrstiti. Kot sem že dejal, so ekipe po teh kriterijih »lepo« izpadale. Tudi četrto mesto Brazilije ni presenečenje, saj je že v startu pokazala, da ni ekipa, ki bi lahko šla do konca. Posledica tega je bila, da so Nemci v polfinalu upravičili vlogo favorita. Izid 7:1 je bil res izjemno visok, a glede na prikazano povsem realen.

O nogometu se je tako znova začelo razmišljati kot o atraktivni športni panogi, v kateri je želja po doseganju zadetkov in približati šport gledalcem. To pomeni, da so vse tiste ekipe, ki so igrale na posest žoge, hitro potovale domov. Tiste, ki so imele interes in znanje za igranje »v globino« proti golu, so vztrajale dlje. Že kar nekaj časa smo napovedovali, da »tikitaka« ne bo več dolgo uspešna. Nogomet ima svoj razvoj in ga je nemogoče ustaviti. To pomeni dinamiko, kar želijo vsi, tudi gledalci.

Da je nagrada za najboljšega posameznika prvenstva šla v roke Lionelu Messiju, je sprožilo veliko negodovanj. Dejstvo je, da je Argentinec eden najboljših igralcev na svetu, a so se tokrat našli nogometaši, ki so bili boljši in atraktivnejši. Messi podobno kot Argentina ni blestel, a se je moštvo uvrščalo naprej, tudi zaradi potez omenjenega igralca. Dokazal pa je, da za seboj nima najuspešnejše sezone, kar v kratkem času ni uspel spremeniti. Ni bil v pravi formi, po drugi strani se je proti vsem najboljšim še vedno našel recept. Tako počasi tudi nasprotniki poznajo Messijev način igre in ga uspešno ustavljajo. Normalno je, da se vedno iščejo rešitve, ki ustvarjajo novo situacijo. Messi bo moral nekoliko spremeniti način igre, če bo želel ostati na želeni ravni, v vsakem primeru pa prihajajo novi obrazi, ki imajo kakovost.

Bojan Prašnikar je nekdanji selektor in najbolj trofejni slovenski nogometni trener.