Branilci naslova evropskih prvakov iz Münchna se bodo tako kot v lanski sezoni tudi tokrat v osmini finala lige prvakov pomerili z Arsenalom, vodilno ekipo angleškega prvenstva, tako da se ponovno obeta zanimiv obračun. Lani so Bavarci prvo tekmo v Londonu dobili s 3:1 in dvoboj se je zdel odločen, a so nato topničarji¨na povratni tekmi slavili z 2:0 in izpadli le zaradi pravila o večjem številu zadetkov na gostovanju.

Predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge se zaveda težke naloge: »Bile so možnosti, da bi dobili precej lažjega nasprotnika, a sedaj ne moremo več storiti ničesar. Je, kar je. Za napredovanje bomo potrebovali dve zelo dobri predstavi. Že lani smo se skoraj opekli, ko smo v Londonu slavili s 3:1, a nato doma izgubili z 0:2. Tokrat moramo poskrbeti, da se takih tekem lotimo z vsem spoštovanjem.« O težkem žrebu je spregovoril tudi Bayernov branilec Jerome Boateng: »Arsenal je bil najtežji možen nasprotnik, ki smo ga lahko dobili. Bo zelo težko, saj bodo še bolj motivirani proti nam, ker smo jih že lani izločili. Pričakujemo dve zelo težki tekmi.«

City končno dočakal končnico, lahko izloči Barcelono?

Spopad velikanov se obeta tudi v paru Manchester City - Barcelona, kjer bodo Katalonci sicer v vlogi favorita, a je tudi City z nedavno zmago proti Bayernu dokazal, da tudi v Evropi postaja vse bolj nevaren tekmec.

»To bo odličen dvoboj, srečali pa se bomo z nekaterimi igralci, ki jih zelo dobro poznamo. Obe ekipi sta zelo dobri v napadu, v svojih vrstah pa imata veliko talentiranih nogometašev, od vratarjev pa vse do napadalcev. To bo naredilo tekmi še toliko bolj zanimivi,« je po žrebu dejal športni direktor Barce Andoni Zubizarreta.

Tudi športni direktor Cityja napoveduje zanimiv dvoboj. »Prvič se je v tem žrebu znašel tudi naš klub, dobili pa smo atraktivnega nasprotnika. Čaka nas zelo težka naloga proti odlični ekipi, v kateri je polno šampionov z zmagovito mentaliteto. A ne predajamo se, saj smo tudi mi v zelo dobri formi in dosegamo veliko zadetkov, kar nam dviguje samozavest. V ta dvoboj bomo šli močni,« je po žrebu dejal Txiki Beguiristan.

Trenerja sta bila po žrebu bolj redkobesedna, oba pa sta izpostavila, da verjetno nihče ni zadovoljen s tem žrebom. »Mislim, da bodo pri Barceloni zelo zaskrbljeni po tem žrebu. So premagljivi, saj niso več ekipa izpred dveh let,« je dejal Manuel Pellegrini, Gerardo Martino pa je dejal le: »Mislim, da tudi City ni najbolj vesel, ker je dobil Barcelono. Gre pa za velik klub z izjemnimi igralci.«

Real je imel vedno težave z Nemci

Madridski Real je velik favorit proti Schalkeju, a pri kraljevem klubu dobro vedo, da proti Nemcem vedno težko igrajo.

»Lahko bi dobili tudi kakšnega težjega tekmeca, a zavedamo se, da smo imeli proti nemškim klubom vedno težave. Morali bomo biti pozorni na vsako podrobnost in se dobro pripraviti na nasprotnika, saj prostora za napake ni več in že en slab večer lahko pomeni konec nastopov v Evropi, zato je potrebno biti zelo previden,« pred dvobojema s Schalkejem opozarja izvršni direktor Reala Emilio Butragueno.

V taboru Schalkeja so obračun s kraljevim klubom sprejeli z zadovoljstvom. »To je bil odličen žreb za naš klub in naše navijače. Pred nami je fantastičen izziv. Pomerili se bomo z največjim klubom na svetu, za katerega igrajo nogometaši, kot so Cristiano Ronaldo, Iker Casillas in Gareth Bale. Resnično se veselimo tega obračuna,« je po žrebu dejal trener Schalkeja Jens Keller.

Drogba se vrača na Stamford Bridge

Drugi madridski klub Atletico bo glede na dosedanje nastope v letošnji sezoni očiten favorit proti neprepričljivemu Milanu, lanski finalist Borussia pa ima na papirju dobre možnosti za napredovanje proti Zenitu. Zanimivo bo tudi na tekmah med Chelseajem in Galatasarayem, predvsem pa bo zelo motiviran Didier Drogba, ki bo dobil priložnost za vrnitev na Stamford Bridge, kjer je navduševal več sezon, klubu pa lani pomagal tudi do zmage v ligi prvakov. »Kakšen žreb. Jaz moram biti najsrečnejši človek v ligi prvakov, saj bom obe tekmi igral doma. Se vidimo čez nekaj mesecev!« je bil po žrebu navdušen Drogba.

V paru Bayer - PSG so v vlogi favorita premožni Parižani, a neugodni Nemci prav gotovo še niso rekli zadnje besede. V naprej pa se ne bo predal niti Olympiacos, ki bo poskušal še bolj zagreniti sezono Davidu Moyesu, ki z rdečimi vragi v angleškem prvenstvu ne blesti.

Prve tekme osmine finala bodo 18. in 19. februarja ter 25. in 26. februarja, povratne pa 11. in 12. marca ter 18. in 19. marca. Finale bo 24. maja v Lizboni.

Maribor proti Sevilli, v primeru zmage znova z Rubinom?

V žrebu šestnajstine finala evropske lige je imela prvič svojega predstavnika tudi Slovenija. Maribor je v skupinskem delu osvojili drugo mesto v skupini D in si priigral nastop v izločilnih bojih, kjer se bo pomeril s špansko Sevillo. Prva tekma bo v Mariboru 20. februarja, povratna pa teden dni kasneje v Sevilli.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič po žrebu ni bil razočaran. »Odličen razplet. Sevilla je velik klub, z odlično ekipo, odličnimi navijači. Uživali bomo,« je dejal za spletno stran mariborskega kluba.

Spoštljivo je o prihodnjem nasprotniku za klubsko spletno stran spregovoril tudi trener vijoličastih Ante Šimundža: »Sevilla je klub, ki je v zadnjem dvoboju dvakrat osvojil to tekmovanje, tedaj še z imenom pokal Uefe. Ponaša se z veliko tradicijo odličnih nogometašev, ki so nosili majico španskega kluba. Pred nami sta dve tekmi za uživanje, v katerih pa bomo želeli potrditi svojo vrednost. Dočakali smo poseben privilegij, da smo lahko bili med udeleženci žreba v tem rangu tekmovanja. Ko se o Mariboru v evropskih krogih govori tudi v tem delu leta, se vsi še dodatno zavedamo, kaj nam je uspelo. Ne bomo pa le sodelovali v nadaljevanju tekmovanja. V dvoboju s favorizirano Sevillo nimamo kaj izgubiti, lahko pa ogromno pridobimo.«

Znano je tudi, zmagovalci katerih parov se bodo med seboj pomerili v osmini finala evropske lige. Maribor se bo v primeru uspeha proti Sevilli tam pomeril z zmagovalcem para Betis - Rubin Kazan, torej bo znova potoval v Sevillo ali pa se bo še dvakrat pomeril z ruskim klubom, s katerim je bil skupaj že v skupinskem delu tekmovanja.

Kampl proti Ajaxu, Bezjak proti Laziu

V šestnajstini finala evropske lige bodo nastopili še štirje slovenski igralci. Salzburg Kevina Kampla je dobil Ajax, Roman Bezjak bo z Ludogorcem igral v Rimu proti Laziu, Josip Iličić s Fiorentino bo na prvi tekmi gostoval pri Esbjergu na Danskem, Benfica Jana Oblaka pa se bo merila s Paokom iz Soluna.

Liga prvakov, pari osmine finala:


Manchester City - FC Barcelona

Olympiacos - Manchester United

AC Milan - Atletico Madrid

Bayer Leverkusen - PSG

Galatasaray - Chelsea

Schalke - Real Madrid

Zenit - Borussia Dortmund

Arsenal - Bayern



Pari šestnajstine finala evropske lige:


Dnipro - Tottenham

Betis - Rubin Kazan

Swansea - Napoli

Juventus - Trabzonspor

Maribor - Sevilla

Viktoria Plzen - Šahtar Donjeck

Černomorec Odesa - Lyon

Lazio - Ludogorec

Esbjerg - Fiorentina

Ajax - Salzburg

Maccabi Tel Aviv - Basel

Porto - Eintracht Frankfurt

Anži - Genk

Dinamo Kijev - Valencia

Paok - Benfica

Slovan Liberec - AZ Alkmar