Predsodek, da nogometaši niso inteligentni, lahko zlahka ovrže vsak, ki je kdaj brcal žogo. Akterji imajo pogosto le delček sekunde časa za odločitev, kaj narediti z žogo ali brez nje. Inteligenco na nogometnem igrišču pooseblja Philipp Lahm. Kapetan nemške reprezentance sodi med tiste, ki jim klikerji delajo najhitreje. In nič čudnega ni, da je zanj trener Pep Guardiola dejal: »Je najbolj inteligenten nogometaš, ki sem ga kadar koli treniral. Je na stopnji višje od vseh ostalih.« Da je bil že petkrat kandidat za evropsko enajsterico leta, kar je največ med vsemi nemškimi nogometaši, pa je samo še pika na i.

Čudežni palček, kot ga kličejo – v višino meri le 1,7 metra – je pogosto brez dlake na jeziku in si upa naglas komentirati čisto vse. Istospolno usmerjeni so mu lahko hvaležni, da se bori proti homofobiji v športu. »Res je škoda, da je biti homoseksualec v nogometu še vedno tabu tema. Sam z istospolno usmerjenimi soigralci nimam nikakršnih težav in se homoseksualcev ne bojim.« Včasih pa pri komentarjih ne pozna meja. Tako je novembra 2009 dal intervju za nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung, pa čeprav za to ni imel dovoljenja. Kritiziral je klubsko politiko okoli transferjev ter premalo psihološkega in strateškega načrtovanja. Incident je sprožil mešane odzive – nekateri so ga hvalili, ker je pošten in si upa govoriti naglas, precej manj so bili zadovoljni njegovi delodajalci pri Bayernu in ga kaznovali z najvišjo denarno kaznijo v zgodovini kluba, 25.000 evrov. Kljub hudim kritikam klubskih veljakov pa je obdržal mesto v udarni enajsterici.

Da se mu obeta bogata profesionalna kariera, so potrdila že uvodna leta treniranja za otroško moštvo Bayerna, ko je svoje vzornike pri enajstih letih spremljal v živo na tekmah kot pobiralec žog. Eden izmed njegovih takratnih trenerjev Hermann Hummels je tako dejal: »Če mu ne bo uspelo v profesionalni nemški ligi, potem ne bo nikomur več.« Na zelenico med profesionalci je stopil le dva dneva po dopolnjenem 19. rojstnem dnevu. Igranje v Bayernu je bila logična posledica, saj je rojen v Münchnu, toda v prvi sezoni ni imel sreče, saj si je strgal kolensko križno vez. Po vrnitvi na igrišča si je hitro priboril status člana prve enajsterice, ko pa je januarja 2011 klub zapustil Mark van Bommel, ga je trener Louis van Gaal imenoval za novega kapetana. Vloga, ki jo z odliko opravlja še danes in jo bo najverjetneje do leta 2018 – do takrat ima podpisano pogodbo z Bayernom. »Dvojno vlogo kapetana v klubu in reprezentanci opravljam resno, saj se dobro zavedam, da moram poskrbeti, da ostanemo zbrani in skoncentrirani, tudi ko nam ne gre vse v skladu z željami. Izven igrišča pa moram mlajšim soigralcem pomagati, da se počutijo udobno in podobno kot doma, da nato dajo na igrišču vse od sebe.«

Rad ima otroke, želja, da bi imel svojega, pa se mu je uresničila avgusta 2012, ko je na svet privekal sin Julian. Dve leti prej in le tri dni po tistem, ko je Nemčija na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki osvojila tretje mesto, se je poročil z otroško ljubeznijo Claudio. Poroka je bila intimna in nanjo ni bil povabljen nihče izmed soigralcev. Ustanovil je fundacijo, ki podpira revne otroke, za nameček je ambasador dneva boja proti aidsu. Svoj pogled na svet profesionalnega nogometaša pa je razkril v avtobiografiji z naslovom Subtilna razlika: kako postati vrhunski nogometaš. Knjiga, ki razkriva njegove izkušnje in učinkovite metoda treninga, je postala uspešnica, del knjige, ki se nanaša na analizo dela njegovih nekdanjih trenerjev, pa je doživel kar nekaj kritik – oglasila sta se nad zapisanim nezadovoljna trenerja Rudi Völler in Ottmar Hitzfeld.

Tridesetletni Philipp Lahm danes pooseblja nemško reprezentanco, katere stalni član je bil že na treh svetovnih in dveh evropskih prvenstvih, po odličnih predstavah na SP 2006 pa so ga celo nominirali za igralca leta. 6. septembra 2013 je tako nemško himno na zelenici poslušal že stotič. Njegovo življenje pa se ne vrti zgolj okoli nogometne žoge. Obožuje namreč igranje snookerja. »Snooker je tisti šport, ki me je ob nogometu povsem prevzel. V Nemčiji postaja vse bolj priljubljen in kar nekaj soigralcev ga igra. Sicer pa sta mi blizu tudi golf in pikado.« Z inteligenco, ki jo poseduje, je lahko vrhunski v čisto vsem, česar se loti.