Oba kluba sta bila konec tedna uspešna v nacionalnih prvenstvih na težkih gostovanjih. Chelsea je z zmago v Liverpoolu z 2:0 z goloma v podaljških obeh polčasov ostal v igri za naslov angleškega prvaka, Atletico je s slavjem v Valencii naredil velik korak k naslovu španskega prvaka. Izid 0:0 s prve tekme v Madridu daje lepe možnosti za napredovanje obema kluboma. Chelsea ima lepe spomine na španske klube. Proti njim v evropskih pokalih ni izgubil na zadnjih 16 tekmah, če ne upoštevamo revijalnega superpokala leta 2012, ko ga je s 4:1 sesul prav Atletico. Izkupiček Mourinha kot trenerja na tekmah z Atleticom je osem zmag, po en remi (prva tekma polfinala letos v Madridu) in poraz (v finalu španskega kraljevega pokala v lanski sezoni z Real Madridom 1:2).

Trener Chelseaja Jose Mourinho se očitno vse bolj zateka h klasičnemu bunkerju, za katerega je še pred tremi meseci podcenjevalno govoril, da je to nogomet iz 19. stoletja, in se na vse pretege zmrdoval, ko so se tekmeci na tekmah angleške lige postavili v povsem obrambno držo. Portugalski strateg je po gostovanju v Madridu tudi na prvenstveni tekmi angleške lige v Liverpoolu še drugič v tednu parkiral dva avtobusa v svoj kazenski prostor z desetimi igralci, ki so stali izza žoge. V obeh primerih so se mu načrti izšli, kajti na Anfieldu je Chelsea z rezervisti slavil z 2:0, s Calderona v Madridu pa je odnesel ugoden remi brez golov. Kritiki trdijo, da je bil bunker v Liverpoolu na kvadrat v primerjavi s tistim v Madridu, saj so imeli mnogi igralci prepoved prehoda čez sredino igrišča. Vendar antinogomet, podobnega je igrala Grčija v pohodu na naslov evropskega prvaka leta 2004, je v funkciji njegovega veličanstva – rezultata. Jose Mourinho se pred očitki o obrambni taktiki brani z besedami: »Ne vidim ofenzivnih in defenzivnih ekip, ampak le zmagovalce in poražence.«

Drevi bo moral Chelsea na svojem Stamford Bridgeu kljub vsemu vsaj malce pokukati na nasprotno polovico, saj bo treba doseči gol, če si ne želijo loterije z enajstmetrovkami. Londončani bodo na papirju oslabljeni. Zaradi rumenih kartonov nimata pravice nastopa Frank Lampard in John Obi Mikel. Kot vse kaže, bodo za nastop konkurirali štirje poškodovani nogometaši, saj so se vrnili v proces treninga, kar pomeni, da si je trener Mourinho vidno oddahnil. Vratar Petr Čech, katerega je Mourinho po poškodbi v Madridu odpisal do konca sezone, je včeraj dejal, da se počuti dobro in je pripravljen zavzeti mesto v golu, vendar so angleški mediji zapisali, da še ne more povsem iztegniti svojih rok. Med vratnicami naj bi tako stal avstralski veteran Mark Schwarzer, ki je na obeh tekmah mrežo ohranil nedotaknjeno. Štoper John Terry, ki se je tudi poškodoval na prvi tekmi v Španiji, je po nekaj dneh posebne zdravniške oskrbe nared za nastop. Vezist Eden Hazard in napadalec Samuel Eto'o sta tudi zacelila poškodbi do takšne mere, da bosta konkurirala za nastop, saj sta opravila trening brez težav. »Chelsea je z zmago v Liverpoolu pokazal, kako širok in kakovosten je njegov igralski kader. Čeprav je bilo v ekipi veliko sprememb, je dosegel pomembno zmago. Vseskozi vemo, da nas čaka težak tekmec, ki nam utegne povzročiti veliko težav,« je bila reakcija 44-letnega trenerja Atletica Diega Simeoneja.

Čeprav ima Atletico kratko klop in mnogi že od jeseni pričakujejo, da bo zasedba upehala, ne popuščajo. S popolno obrambo, saj že šest tekem niso prejeli gola, so le še korak do naslova španskega prvaka, kjer si v zadnjih treh krogih lahko privoščijo celo en spodrsljaj, in pred vrati finala lige prvakov. Sanjska sezona madridskega kluba je povzročila tako množična romanja navijačev na gostovanja, da vsi ne morejo na tribune in ostanejo pred stadionom, kjer pa prav tako strastno in glasno slavijo gole, kot je bilo to v nedeljo v Valencii ob zadetku Raula Garcie na Mestalli. Kakšen bo izkupiček ekipe Diega Simeoneja drevi v Londonu, bo v veliki meri odvisno od učinka napadalca Diega Costa, ki je v Valenci živciral navijače z zapravljanjem priložnosti.

»Nisem živčen. Čaka nas velika tekma, na kateri bomo skušali čim bolj uživati. Tekma bo drugačna od prve v Madridu, saj Chelsea ne bo mogel igrati tako obrambno,« pravi Diego Costa, ki se omenja v kombinacijah za poletno selitev prav v Chelsea. Na prvi tekmi na Calderonu so navijači Chelseaja vzklikali njegovo ime. »Sprva nisem razumel ničesar, kaj se dogaja. Slišal sem svoje ime in vprašal, kaj govorijo. Za zdaj sem zelo srečen v Madridu,« je dodal Brazilec, ki ima tudi špansko državljanstvo.