Zlato obdobje, med katerim so Španci osvojili dva naziva evropskega (2008 in 2012) in svetovnega prvaka (2012), se je končalo precej klavrno, saj so izbranci selektorja Vicenteja del Bosqueja mundial v Braziliji sklenili že v skupinskem delu. Po južnoameriškem debaklu sta reprezentančno kariero sklenila Xavi in Xabi Alonso, kar se zna Špancem v kvalifikacijah za EP leta 2016 še kako poznati.

»Prihaja čas sprememb. Treba je pripeljati nove igralce,« je v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters ugotavljal Joan Capdevila, ki je s Španijo osvojil tako naslov evropskega prvaka leta 2008 kot svetovnega dve leti kasneje. »Upam, da bo Španija že jutri na najvišji ravni, čeprav bo verjetno vse skupaj trajalo nekoliko dlje. Na naslednjem evropskem prvenstvu bo zelo težko, a upam, da bodo tekmecem izziv predstavljali že na naslednjem mundialu v Rusiji. Vseeno nisem povsem prepričan v to, saj so nekateri igralci še vedno zelo mladi.«

Capdevila, ki je klub svojim 36 letom še vedno aktiven nogometaš, letos pa bo branil barve indijskega prvoligašaNorth East Uniteda, je spregovoril tudi o igri španske reprezentance. Njihova prepoznavna tiki-taka je bila po svetovnem prvenstvu deležna številnih kritik, a je branilec prepričan, da je nogometni slog, ki temelji na posesti žoge, lahko še vedno zelo uspešen.

»Španski način igre bo ostal enak, zamenjali se bodo zgolj igralci. To je naš način igre že vrsto, vrsto let, zato bom presenečen, če se ga bo Vicente del Bosque odločil menjati,« je za Reuters še dejal Capdevila, ki je barve Španije branil na 60 tekmah.