"Upam, da bomo z ukrepi poslali jasno sporočilo vsem rasistom, da jim je za vedno odzvonilo," je dejal predsednik Fife Sepp Blatter na kongresu na Mauritiusu, otoku sredi Indijskega oceana.

Ob prvem prekršku oziroma navijaškem izpadu na tribunah klubom sledi opozorilo, kazen ali pa ukrep igranja pred praznimi tribunami, večkratni kršitelji pa si lahko obetajo izgubo točk ter izpad iz elitnih prvenstev. Kršitve bo spremljala posebna za ta namen v okviru Fife ustanovljena skupina.

Igralci, trenerji oziroma funkcionarji na tekmah, ki bodo spoznani za krive rasizma, ob prvi kršitvi pravil grozi prepoved udeležbe na vsaj petih tekmah, kar je sicer pol manj, kot je na nedavnem kongresu odločila Evropska nogometna zveza Uefa.

"V tem letu je kar nekaj dogodkov vrglo temno senco na nogomet in svetovno skupnost. Govorim o nesprejemljivi politiki mržnje, rasizma, nestrpnosti, omejenosti, diskriminacije in predsodkov. Gre za dejanja, ki niso vredna civiliziranega človeka, so nemoralna in samouničevalna, kar nameravamo zatreti v kali," je bil jasen 77-letni Blatter. V skladu z novimi pravili bodo nacionalne zveze dolžne izpeljati protirasistične izobraževalne programe, posebni opazovalci pa bodo na tekmah spremljali in beležili rasistične izpade.