Tokratna reprezentančna akcija je hitropotezna. Reprezentanti so po tekmah v klubih ob koncu tedna včeraj opravili regeneracijo s tekom kar v okolici tradicionalne reprezentančne baze na Brdu pri Kranju. Edini skupni trening na igrišču, ki pa ne bo posebej naporen, bodo imeli danes popoldne v Blidi. Selektor Srečko Katanec, ki je bil včeraj židane volje in je z iskrivimi pripombami poskrbel za salve smeha, ga bo izkoristil predvsem za postavitev udarne zasedbe za tekmo z Alžirijo, ki jo vodi nekdanji jugoslovanski nogometni as Vahid Halilhodžić. Zaradi dolge poti z Japonske sta bila tokratne akcije oproščena napadalca Milivoje Novaković (japonsko prvenstvo je začel z golom za zmago novega kluba Šimizu) in Zlatan Ljubijankić. Za mesto v konici napada, ki je rezervirano za Novakovića, tako kandidirata Tim Matavž, ki se po poškodbi vrača v tekmovalni ritem, in Roman Bezjak, ki navdušuje v dresu Ludogorca, vodilnega moštva bolgarske lige in je hit lige Evropa, saj je v šestnajstini finala izločil Lazio tudi po zaslugi dveh golov slovenskega reprezentanta.

»Skrivnosti ni. Sem v dobri formi, ki pa je prišla le s trdim delom. Na začetku je bilo zame v Bolgariji težko. Prvih osem mesecev nisem dobival veliko priložnosti, igral sem po petnajst minut, a počasi sem se prilagodi sistemu igre našega moštva. Z več minutami na igrišču mi je začela rasti samozavest, da sem lahko pokazal, kar znam. Naša igra temelji na igri kratkih podaj, s katerimi skušamo skozi kombinatoriko izigrati tekmeca, zato ni nabijanja žoge,« je razlog za strelsko eksplozijo pojasnil 25-letni Roman Bezjak, ki je avgusta 2012 iz Celja prestopil v Ludogorec iz Razgrada v Bolgariji.

Za slovensko reprezentanco je debitiral 14. avgusta lani na prijateljski tekmi s Finsko v gosteh. Na vprašanje, ali glede na formo pričakuje, da bo začel tekmo z Alžirijo v prvi enajsterici, je diplomatsko odgovoril: »To je vprašanje za selektorja. Moja naloga je, da tako kot vsi ostali reprezentanti čim več in čim bolje igram v klubu. Vsak pride na reprezentančno akcijo z željo, da bi igral. Pri meni je ta želja prisotna od prvega dne v izbrani vrsti, v kateri se odlično počutim. Vzdušje v ekipi je super, smo dobra klapa. Alžirija je tekmec po meri za novo dokazovanje, obenem bo selektor dobil odgovor na nekatere dileme.« Za Slovenijo je doslej zbral tri nastope, gola še ni dosegel, dvakrat (Finska, Kanada) pa je bil zelo blizu, saj je stresel okvir vrat. V pričakovanju prvega reprezentančnega gola ni nestrpen. Zanj so značilne koroška trma, potrpežljivost in vztrajnost, zato je prepričan, da bo prvi gol prišel v najbolj primernem trenutku, in se je nasmehnil ob pripombi, da gre v tretje rado.

Tekma z Alžirijo bo prva v seriji priprav na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji. Do prve kvalifikacijske tekme septembra z Estonijo v gosteh bo Slovenija junija gostovala v Urugvaju in Argentini. »Tudi, če bi bila v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo namesto favoritov Anglije in Švice kakšna druga reprezentanca, bi imeli velike možnosti za nastop na zaključnem turnirju. V nogometu je mogoče vse, lahko si prvi ali zadnji, vendar verjamem v to zasedbo, da bo uspešna,« je debato o reprezentanci sklenil Bezjak.

Nato se je razgovoril o Ludogorcu, ki je senzacija v Evropi. »Ko smo začeli tekmovanje v skupinskem delu evropske lige, so nas vsi odpisali in napovedovali, da bomo izpadali. Mi smo še vedno brez poraza v ligi Evropa, v kateri pišemo zgodovino za bolgarski nogomet. Klub je odlično organiziran, kakovost treningov je na visoki ravni, v ekipi vlada dober moštveni duh,« je pojasnil Bezjak, ki ima pogodbo s klubom do sredine leta 2015.

Potem ko je v ligi Evropa v letošnjem tekmovanju dosegel že šest golov, so zanimanje zanj pokazali številni klubi. »Vse odločitve so v rokah predsednika kluba. Veliko se govori, da postavlja cene za igralce, ki so zanimivi za druge klube. Prepričan sem, da se zaveda, da me večno ne bo mogel zadržati v Ludogorcu, in ne dvomim, da bo našel pravo rešitev. O morebitnih ponudbah, ki naj bi se pojavile zame pozimi, nisem vedel nič. Vse sem prepustil klubu, v stvari se nisem poglabljal, ampak le čakal, če bodo sprejeli ponujeno odškodnino. Tega niso naredili, zato tudi nisem bil seznanjen s podrobnostmi,« je končal Bezjak.