Pred zadnjim krogom je imel Atletico tri točke prednosti pred Barcelono in ker se je prva prvenstvena tekma v Madridu končala z 0:0, bi Katalonci z zmago kljub enakemu številu točk postali prvaki zaradi boljšega izkupička z medsebojnih dvobojev.

Barcelona kljub veliki želji po nujnih treh točkah ponovno ni uspela prikazati igre, podobne tistim iz prejšnjih, šampionskih sezon.

V prvem polčasu je Barcelona sicer prišla do vodstva, ko je v 34. minuti izjemen zadetek dosegel Alexis Sanchez in ob odmoru je domačim dobro kazalo, medtem ko so se v taboru gostov ukvarjali tudi s poškodbami, saj sta že v prvem delu igre s tekmo končala poškodovana Diego Costa in Arda Turan.

Toda drugi polčas se je začel z naletom Atletica, ki je v 49. minuti tudi prišel do izenačenja, ko je po podaji iz kota z glavo zadel Diego Godin. Od izenačenja dalje so pobudo znova prevzeli domači, a so se stežka kosali z dobro obrambo Atletica. Lionel Messi, ki je odigral še eno tekmo za pozabo, je sicer dosegel zadetek za 2:1, a je bil ta razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. Mreži se nato do konca tekme nista več zatresli in Atletico se je na Camp Nouu veselil zasluženega naslova prvaka, ki jim ga pred sezono ni napovedoval nihče, Barcelona pa je sezono končala brez lovorike in se ji v poletnih mesecih verjetno obeta precej kadrovskih sprememb.

Za Atletico je to jubilejni deseti, a šele prvi po letu 1996. Madridčani pa so po desetih letih tudi prva ekipa, ki ni Real ali Barcelona, ki je osvojila državni naslov po Valencii leta 2004.