Dolgo pričakovani obračun Argentine in BiH je pripadel favoriziranim naslednikom Diega Maradone. Moštvo z Balkana je ob za mnoge neprepričljivi Argentini pustilo dober vtis, a (tudi) individualna kakovost napadalcev dvakratnih svetovnih prvakov je bila vseeno prevelik zalogaj za ekipo, za katero so na legendarnem stadionu Maracana glasno navijali tudi brazilski privrženci.

Selektor gavčev Alejandro Sabella je glede na to, da Argentina velja za enega glavnih favoritov za končno zmago, za mnoge kar malce presenetljivo začel s petimi branilci. A takšno postavitev so Južnoameričani velikokrat uporabili proti tekmecem, ki imajo napadalce, nevarne v igri z glavo. In Edin Džeko prav gotovo ustreza temu opisu.

Nesrečni Bosanci tekmo začeli z rekordno hitrim avtogolom, a jih to ni zmedlo

A v uvodu tekme Džeko ni bil v središču pozornosti, ta je pripadla Lionelu Messiju (tokrat je od začetka v standardnem ofenzivnem četverčku manjkal rahlo poškodovani Gonzalo Higuain) in predvsem Seadu Kolašincu. Ta je namreč že po 130 sekundah dosegel avtogol (najhitrejšega v zgodovini SP) po Messijevem prostem strelu z leve strani.

Kljub avtogolu so igralci BiH hitro strnili svoje vrste in se nato dobro upirali favoritom. Ti v naslednje pol ure niso pokazali nobene omembe vredne akcije več, nič drugače pa ni bilo niti s Sušićevimi nogometaši. V 41. minuti pa so slednji le zagrozili, ko je Senad Lulić po kotu dobro streljal z glavo, vendar je bil Sergio Romero na mestu.

Sabella ni bil zadovoljen, zato je že ob odmoru napravil dve menjavi

Sabella z videnim v prvem polčasu očitno ni bil ravno zadovoljen, zato je zgoraj omenjeni četverček, ki ga ob Messiju sestavljajo še Angel di Maria, Sergio Agüero in Higuain, ob polčasu dopolnil s slednjim, v zvezno vrsto pa za večjo povezanost poslal Fernanda Gaga. Zanj je "žrtvoval" branilca Huga Campagnara.

Messi z lepim golom utišal kritike

Čeprav dolgo ni kazalo, da bo to kaj spremenilo, pa so Argentinci v 65. minuti le prišli do podvojitve prednosti. V glavni vlogi je bil v prvem polčasu močno kritizirani Messi, ki je na robu kazenskega prostora iskal prostor za strel, ga našel in nato žogo po tleh mojstrsko poslal tik ob vratnici v mrežo Asmirja Begovića. Z zadetkom mu je padlo veliko breme z ramen, kar je bilo vidno tudi po velikem veselju zvezdnika Barcelone.

Ibišević poskrbel za napet zaključek, a preobrata ni bilo

Zatem je tudi Sušić osvežil ekipo, v igro poslal tudi še enega napadalca Vedada Ibiševića. In prav ta je v 85. minuti obudil upe BiH po ugodnem razpletu, saj je lepo vtekel v kazenski prostor in žogo po podaji Miralema Pjanića med nogama Romera poslal v mrežo. Nadgradnje preobrata ni bilo, že v sodniškem dodatku pa je Messi zapravil še eno priložnost za Argentino, ko je v kazenskem prostoru zadel le zunanji del mreže, a to ni ogrozilo zmage gavčev, ki so stežka prišli do prvih treh točk, reprezentanca BiH pa na svojem debiju na mundialu prav gotovo ni razočarala.