Oba finalista sta se včeraj preselila na slovensko obalo, kjer sta v karantenah v idiličnih okoljih s pogledom na morje kovala taktiko za zadnji vrhunec letošnje sezone, za katerega vsi upajo, da bo spektakel in pravi praznik nogometa. V peto letošnjo medsebojno tekmo gredo Mariborčani s popotnico treh zmag in remijem, a v finalu pokala oboji napovedujejo zmago, saj drugo mesto ne šteje prav nič. Čeprav je za Mariborčane osvajanje lovorik že rutina, so zelo lačni osvojitve dvojne krone, medtem ko bi Goričani z osvojitvijo pokala rešili sezono. Oboji so si enotni, da gre za prestižni dogodek, v katerem je treba tudi uživati.

»Cilj, osvojitev dveh lovorik, je zelo blizu, a obenem zelo daleč. V tekmo gremo zelo motivirani in dobro pripravljeni, zato bomo naredili vse, da znova razveselimo navijače. Finalna tekma z Gorico bo najzahtevnejša v letošnji sezoni, ker je Gorica zelo ambiciozno okolje, željno lovorike,« je odločen trener Maribora Ante Šimundža. Drevi ima priložnost, da osvoji drugo veliko lovoriko kot trener, čeprav je na klopi Maribora v vlogi šefa strokovnega štaba šele od konca septembra lani. Nanj se lovorike kar lepijo, saj je bil z Mariborom kot igralec dvakrat državni prvak in trikrat pokalni zmagovalec, kot pomočnik trenerja pa dvakrat državni prvak.

V obeh taborih so prepričani, da se obeta taktičen boj, zato bodo odločali detajli, lahko le ena napaka ali poteza posameznika. »Razplet tekme bo v veliki meri odvisen od nas samih. Če bomo mentalno in fizično na ravni svojih sposobnosti, potem imamo lepe možnosti, da se razplete po naših željah, večje. Ker je tekmec kakovosten, se obeta zanimiva predstava z dobrimi potezami,« je o taktiki razmišljal Šimundža.

Z uvrstitvijo v finale pokala je Gorica izpolnila enega izmed ciljev sezone. Šele v naslednjih dneh bo znano, če bo lahko sploh igrala v kvalifikacijah za ligo Evropa. Tudi Parma, katere izpostava je dejansko Gorica glede na število italijanskih igralcev, se je namreč uvrstila v evropski pokal, zato bo zadnjo besedo imela Uefa. Goričani vlogo favorita prepuščajo Mariborčanom, saj imajo slovenski prvaki veliko točkovno prednost, a ekipa, v kateri je pogovorni jezik italijanščina, na Bonifiko prihaja z mislijo, da igrajo nogomet zato, da zmagajo. »Na poti do finala je bilo veliko trdega dela in odrekanja. Sanjsko bi bilo, če bi tudi zmagali. Poti do uspeha v finalu so različne. Treba je upoštevati izkušenost Maribora, ki zna ne le dobre, ampak tudi težke trenutke obrniti sebi v prid. Maribor je v Sloveniji to, kar je v Italiji Juventus,« razmišlja trener Gorice Luigi Apolloni, za katerega je nastop v finalu poseben dogodek. Ko so sestavili ekipo iz italijanskih in slovenskih igralcev, so bili zelo previdni v napovedih, zato je bil po lanskih težavah Gorice prvi cilj obstanek v ligi. Največja težava je bila, ker italijanski strokovni štab in igralci niso poznali slovenske lige in igralcev. »Igramo dober nogomet in bomo še boljšega. Maribor je za nas lahko vzor, kako z načrtnim delom gradiš ekipo skozi večletni projekt. Smo na dobri poti, saj je mlada zasedba pokazala napredek. Mladost je bila tudi razlog, da smo na nekaterih tekmah naredili preveč napak. V finalu bomo zmagali le, če ne bomo delali napak,« je pojasnil Apolloni, ki ima sloves izjemno analitičnega trenerja. Zanima ga vsaka podrobnost, zato mu morajo prevesti vse, kar slovenski mediji objavijo o Gorici.