Poleti lahko temperature v Katarju dosežejo tudi 50 stopinj Celzija, zaradi česar so pri Fifi vse bolj naklonjeni organizaciji prvenstva v zimskih mesecih. A takšna odločitev bi imela velik vpliv na potek najmočnejših prvenstev, med katerimi je tudi angleško. »Ali naj mundial organizirajo poleti, ali pa naj se vnovič izbere gostitelja,« je povedal Bernstein, zelo podobnega mnenja pa je tudi njegov naslednik pri Angleški nogometni zvezi Greg Dyke.

Tudi Dyke je prepričan, da je organizacija prvenstva zaradi visokih temperatur poleti nemogoča, ob enem pa se je obregnil tudi na samo odločitev Fife, ki je leta 2010 sploh prvič določila gostitelje za dve svetovni prvenstvi (za leto 2018 in 2022, op.a.).

»Vsi vemo, da je bilo vse skupaj zelo čudno. Kar so storili pri Fifi, je bilo sila kontroverzno in mislim, da to odločitev sedaj obžalujejo. Kandidatura za svetovno prvenstvo je resna stvar. V igri je veliko denarja in nacionalnega prestiža. Katar je vložil kandidaturo za organizacijo poletnega prvenstva in kot takšno jo je Fifa tudi sprejela. Če bi samovoljno prestavili mundial s poletnih v zimske mesece, bi bila to velika klofuta za vse,“ je bil za BBC oster Dyke.

Za organizacijo nogometnega prvenstva leta 2022 so se poleg Katarja sicer potegovale še Japonska, Južna Koreja, Avstralija in Združene države Amerike.