Četudi nogometne igre ne razumejo povsem, si je tekmo proti Nemcem poleg ameriškega predsednika ogledalo še 19 milijonov njegovih rojakov. Kot poroča BBC, pa med stvari, ki Američane najbolj begajo v nogometu, sodita sodnikov podaljšek in hlinjenje prekrškov. Predvsem slednje se zdi številnim navijačem v ZDA nedopustno in nesprejemljivo.

Početje, ki je v navzkrižju s »fair-playem«

Ogorčenje, ki je v ameriških medijih sledilo po priznanju Arjena Robbena, da je na tekmi proti Mehiki padel nalašč, zato številnih ni presenetilo. »Ko jih nasprotnik oplazi, se nekateri igralci vedejo, kot da so izgubili okončino. Spet drugi se po igrišču valjajo toliko časa, da človek pomisli, da njihovi dresi gorijo. To je neprivlačno in se mora nehati,« so zapisali pri USA Today, medtem ko so pri Wall Street Journal dodali: »Navijači najbolj priljubljene igre na svetu vedo, da je to eden najstarejših in najbolj razširjenih ter preziranja vrednih prijemov.«

A če so Evropejci in Južnoameričani valjanja nogometašev po zelenici že vajeni, mnogi Američani takšno prakso vidijo kot nekaj, kar je v navzkrižju s »fair-playem«. V ZDA so navijači namreč navajeni, da hokejisti poškodbe skrivajo pred trenerji, v ameriškem nogometu pa igralci padejo le tedaj, ko jih podre 130-kilogramski branilec.

»Simuliranje je postalo pogostejše v ligi NBA. Košarkarji počnejo podobno, kar je storil Arjen Robben. Dotaknili so se ga po nogi, njegove roke pa so poletele v zrak,« pravi Patrick Fishburn, nogometni navijač iz Chicaga, ki se je pred kratkim vrnil iz Brazilije.

Ekipa, ki zmaguje, pogosteje simulira

Hlinjenje prekrškov je še posebej ujezilo novinarje Wall Street Journala, ki so s podrobno analizo skušali ugotoviti, katere reprezentance se na mundialu najpogosteje polaščajo umazanega trika. Pri časopisu so izračunali, da sta na prvih 32 tekmah turnirja brez pravega razloga padla 302 nogometaša, s čimer so moštva skupno na času pridobila kar 132 minut. Od 302 dosojenih prekrškov je bilo po mnenju časopisa le devet upravičenih, pri ostalih 293 pa je šlo za hlinjenje. A študija je pokazala še nekaj - ekipa, ki zmaguje, tudi pogosteje simulira.

Na vrhu nečastnega seznama se je sicer znašla reprezentanca Brazilije, na dnu pa izbrana vrsta Bosne in Hercegovine.

Številke ne lažejo

»Menim, da ameriški nogometaši ne simulirajo toliko kot ostali, saj vedo, da njihovi navijači ne marajo tega početja,« pa verjame ameriški nogometni navijač Matthew Palmieri. A številke pripovedujejo drugačno zgodbo. Wall Street Journal je ugotovil, da pogosteje od Američanov prekrške na svetovnem prvenstvu hlini zgolj še šest reprezentanc. »Jenkiji« so na dosedanjih treh tekmah utrpeli 12 »poškodb« in s tem ukradli 6 minut in 24 sekund igralnega časa. Da je ironija še toliko večja, je prav sedanji selektor ZDA, Nemec Jürgen Klinsmann, za časa svoje nogometne kariere slovel kot igralec, ki je pogosto padal v kazenskem prostoru.

A številni Američani pozabljajo, da se utegnejo tudi sami soočiti z moralno dilemo, ki pesti navijače okroglega usnja po vsem svetu. Le kako se bodo namreč odzvali, če se bodo njihovi nogometaši v četrtfinale uvrstili po nepravično dosojeni enajstmetrovki? »Takrat bo ljubezensko razmerje med ZDA in nogometom resnično na preizkušnji,« so prepričani pri BBC.