Kriza v gospodarstvu v športu vedno najprej udari klube, zlasti manjše. Zato je za marsikateri klub strošek nogometnih sodnikov eden najhujših. V Ljubljani so ugotovili, da pri njih za tekmo rekreativcev uradne osebe (sodniki, delegati ipd.) na tekmo dobijo okoli 280 evrov, le malo proč na Gorenjskem pa okoli 170 evrov, v Lendavi pa le malo več kot 100 evrov. Ker je treba plačati tudi stroške sojenja vseh nižjih selekcij, so se odločili, da pozovejo sodniško organizacijo, da zmanjša stroške za 30 odstotkov, ker jih rekreativni klubi ne morejo plačati.

Dogovarjanje se je začelo junija, a se jim do danes ni uspelo dogovoriti. Ravno nasprotno: v Ljubljani so se tekmovanja z zamudo začela, sodniška organizacija na tekme ne pošilja sodnikov, zato so se klubi odločili, da bodo sodnike organizirali sami in tako sodijo bivši sodniki oziroma taki, ki izpit imajo, in tudi drugi. Tekme potekajo brez incidentov, vodijo prav take zapisnike kot prej in nogomet se igra naprej.

A spor ni ravno nedolžen, ker je med tem odstopil Bojan Gasior, predsednik MNZ Ljubljana in predsednik uspešnega NK Dob ter obenem član IO NZS – najvišjega telesa krovne nogometne organizacije. »Nočem komentirati, a razlogi so jasni. Obupal sem, z vsem tem nočem imeti nič. NZS se o tem mojem dejanju ni opredelila, o raznih pritiskih v tem času pa nočem govoriti,« je povedal Bojan Gasior. Že prej je kot predsednik amaterskega kluba jasno poudarjal, da stroški in zahteve naraščajo, klubi pa obupujejo: »Moja tolažba in nogometna prihodnost so mladi, otroci. Tem se posvečamo,« pravi nogometni delavec, ki v strahu pred finančnim zlomom ni želel svojega Doba med prvoligaši. Ob nastanku tega teksta so sogovorniki kar po vrsti prosili, da jih ne omenjamo, ker so strasti razgrete do konca!

Po naših podatkih je nogometna vojna postala vse hujša. Tako se je zgodil incident funkcionarju MNZ Ljubljana, ki mu je med vožnjo nenadoma odpadlo kolo z vozila, in je dogodek prijavil policiji. Zgodilo se je v času najhujših nasprotij in prepričevanj med sodniško organizacijo MNZ Ljubljana, ki jo vodi Bajram Lazicani. Toda v njej deluje tudi podpredsednik NZS Radenko Mijatović, ki smo ga prosili za pojasnilo: »Kot sem obveščen, se klubi ne strinjajo z nobenim kompromisom in vztrajajo pri zahtevanem znižanju, sodniška organizacija pa v to ni privolila, ker pač sodniki za take zneske ne bodo sodili. Na ravni NZS smo z zadevo seznanjeni, a gre za avtonomne odločitve ljubljanske zveze. Seveda se škoda dela tudi sodnikom, ki ne sodijo tekem, kar je pač njihov cilj, upam pa na razrešitev stanja čim prej!«

Kot je znano, je »sodniški lobi« izredno vpliven znotraj NZS in tudi aktualni predsednik Aleksander Čeferin je bil izvoljen z njihovo podporo. Toda na največjem nogometnem igrišču, ki sega od Medvod do Črnomlja, se zdaj bije bitka, ki že dobiva dramatične razsežnosti. Zanimivo je, da vsi odgovorni o tem velikem problemu tisočev (zlasti) mladih nogometašev molčijo. Tudi ta konec tedna pa nogomet bo, kajti klubi so jasno odločeni, da tekmovanje izpeljejo sami. »Škoda za nogomet je velika,« trdi Radenko Mijatović. Žal se ob mariborski ligi prvakov slovenski nogomet in njegovi vodilni morajo podpisati tudi pod tako edinstvene in žalostne afere.