Nesporno dejstvo je, da je favorit za jutrišnjo zmago Maribor, pa čeprav ima v zadnjem času kar nekaj težav, med drugim je pred reprezentančnim premorom po uspešnem septembrskem nizu nepremaganosti vknjižil dva poraza, proti Triglavu v prvenstvu in proti Laziu v evropski ligi. Vendar pa prihaja Olimpija v Ljudski vrt okrepljena z lepo serijo zmag, pod vodstvom novega stratega Andreja Razdrha je namreč vknjižila sedem zaporednih zmag in je na lestvici le še šest točk za vodilnim Mariborom.

Razdrh kljub nekaterim odsotnim igralcem optimistično pričakuje derbi

Moštvi sta se od leta 2009, ko je Olimpija spet v prvoligaški družbi, pomerili že nekajkrat, a je ljubljanska ekipa le enkrat zmagala. Nazadnje sta se ekipi avgusta letos v Stožicah razšli brez zadetkov. Proti Mariborčanom bodo člani Olimpije stavili tudi na mlade igralce, Anže Zorc, Andraž Šporar in Miha Zajc bodo ekipi pomagali okrepljeni z izkušnjami nedavnih kvalifikacij reprezentance do 19 let. Zaradi poškodb bosta pri Ljubljančanih manjkala Elvis Džafić in Damjan Trifković, prav tako ne bo Bobana Jovića, Nikole Nikezića, Roka Baskere in Đorđeja Ivelje.

"Kar zadeva to, da smo oslabljeni, je dejansko res, to se nam pozna, par nosilcev jutri ne bo nastopilo. Toda tisti, ki bodo začeli, bodo dali vse od sebe. Pričakujemo dobro tekmo, zanimivo, v Maribor gremo samozavestni in pričakujem dober rezultat," pred tekmo pravi trener Olimpije Andrej Razdrh, ki se je ozrl še na sobotnega tekmeca.

"Maribor je državni prvak, pokalni prvak, je vodilna ekipa prvenstva, dobro igra v Evropi. Verjetno je na domači tekmi favorit, ampak mi smo v pozitivni sferi, takšno je tudi vzdušje v ekipi, tako da gremo v enakovreden boj, po 90 minutah pa bomo videli, kako se bo razpletlo," je še povedal Razdrh.

Milaniča ne skrbi, da igralci ne bi bili motivirani

Mariborska vrsta bo imela težave predvsem v obrambi, saj na tekmi ne bo Brazilca Arghusa, ki je v 13. krogu prejel rdeči karton in na derbiju ne bo smel igrati. Zaradi poškodbe bo manjkal tudi Nejc Potokar. Bodo pa lahko Štajerci računali na novopečena reprezentanta Gorana Cvijanovića in Roberta Beriča, ki sta v zadnjih tednih v odlični formi, kar dokazujeta tudi na tekmah evropske lige. Maribor se bo prihodnji četrtek v tem tekmovanju meril s Tottenhamom.

"Jasno je, da je pred nami tekma, ko ni potrebna dodatna motivacija in dodatni govori o tem, kako želimo zmagati na tej tekmi. Poskušali smo se v tem času osvežiti in optimalno pripraviti, mislim, da nam je to tudi uspelo. To se vidi po treningih, ko so fantje pokazali zelo dobro formo in z izjemo Arghusa in Potokarja so na voljo vsi, tudi reprezentanti, ki so se ob dobri pripravljenosti že regenerirali. Naredili bomo vse, da se bomo vrnili na zmagovalno pot," je pred jutrišnjim derbijem dejal trener Maribora Darko Milanič.

Bržkone bodo v soboto na udaru mariborski branilci, saj igra Olimpija v zadnjem času precej napadalen nogomet, veliko bo tako moral pokazati Aleš Mejač. "Tudi mi smo imeli super serijo in s pozitivnimi rezultati nasprotnika se ne obremenjujemo. Vemo, da pride Olimpija dobro pripravljena, tekma bo prav gotovo zanimiva in težka, a v teh 14 dneh smo naredili korak naprej in komaj že čakamo tekmo, kjer bomo skušali narediti vse, da tri točke ostanejo doma. Zdaj Ljubljančani igrajo v drugačni postavitvi kot v Stožicah, a smo z evropskih tekem vajeni večjih pritiskov in mislim, da se znamo odzvati na to in da se bomo znali prilagoditi. Na nas je, da razvijemo tisto prepoznavno igro," pa je pred derbijem dejal Mejač.

Ljubljansko moštvo naj bi na tribunah bodrilo približno 500 navijačev Olimpije, bržkone pa bo stadion razprodan, saj prireditelji pred tekmo ponujajo tudi brezplačen golaž. Ceste okrog stadiona bodo po pričakovanju v času pred, med in neposredno po tekmi zaprte, zato se je potrebno na tekmo odpraviti pravočasno.