Pred dvema tednoma so v javnost prišli do tedaj tajni dokumenti o nesreči na Hillsbouroughu, kjer je umrlo 96 Liverpoolovih navijačev, poročilo pa je razkrilo, da za tragedijo niso krivi privrženci “redsov“, kot so se vsa leta trudili prikazati organizatorji in policija.

Ko je resnica prišla na dan, so Liverpool in številni drugi angleški klubi na svojih stadionih žrtvam izkazali čast z minuto molka, prav posebna žalna slovesnost pa je bila dogovorjena na dan največjega angleškega derbija med najtrofejnejšima kluboma, ki je bil na Anfieldu na sporedu včeraj.

Pred tekmo so iz obeh taborov svoje navijače pozvali k športnemu navijanju in korektnemu obnašanju, da bi komemoracija za žrtve nesreče iz leta 1989 potekala, kot se spodobi.

In začelo se je lepo. Navijači Liverpoola so pripravili veliko koreografijo, ko so gledalci na vsaki tribuni izpisali gesla “96“, “resnica“ in “pravica“, kapetana obeh ekip sta v zrak spustila 96 rdečih balonov, pozdravile pa so se tudi nekatere legende obeh klubov. Pred tekmo so igralci obeh ekip nosili majice s številko 96, ob rokovanju nogometašev pa sta si v roke segla tudi “sprta“ Patrice Evra in Luis Suarez. Nato pa je za domači tabor dogodek začenjal dobivati slab priokus.

Tekmo so namreč kljub boljši igri Liverpoola s precej sodniške pomoči z 2:1 dobili rdeči vragi, na koncu pa se gostujoči navijači niso mogli zadržati, da ne bi zapeli tudi nekaj (predvsem ta dan) “prepovedanih“ napevov.

Čeprav je že tradicija, da se navijači Liverpoola in Uniteda vedno “obmetavajo“ z navijaškimi gesli, ki oba kluba spominjajo na pretekle velike tragedije, v katere sta bili obe strani že vpleteni, je bilo vsaj tokrat za pričakovati, da ne bo tako. In dolgo je kazalo dobro, nato pa so navijači Uniteda, ki so po tekmi še nekaj časa morali ostati na Anfieldu, začeli skandirati “Morilci, morilci!“, s čimer so namigovali na dogodek iz leta 1985, ko je na bruseljskem stadionu umrlo 39 navijačev Juventusa, več kot 600 pa je bilo ranjenih. Do tragedije je takrat prišlo, ko so Liverpoolovi navijači prebili ogrado v nevtralni coni in so stekli proti navijačem torinskega moštva, ti pa so začeli bežati in prišlo je do stampeda, nato pa se je porušila še tribuna.

Včeraj na Anfieldu ni bilo moč slišati le za “morilce“, saj so se navijači rdečih vragov norčevali tudi iz tragedije na Hillsboroughu, ko so prepevali, da so navijači Liverpoola “vedno žrtve in nikoli za nič krivi.“ Spraševali pa so jih tudi, kje je slavna pesem navijačev “redsov“, ki Unitedov tabor spominja na letalsko nesrečo v Münchnu, v kateri je leta 1958 življenje izgubilo 23 ljudi od 44 potnikov letala, na katerem je bila ekipa Manchester Untieda, ki se je iz Beograda vračala domov po tekmi pokala prvakov proti Crveni zvezdi.