Ko se je drugoligaš Swindon včeraj na gostovanju pri Prestonu že po desetih minutah znašel v zaostanku z 0:2, je njegov trener Di Canio nejevoljno hodil ob igrišču in bentil nad predstavo svojih varovancev. Nato je poskrbel za precejšnje začudenje vseh na stadionu, ko je v 21. minuti zamenjal vratarja. 21-letni Wes Foderingham je bil ob menjavi šokiran, svoje nezadovoljstvo s potezo trenerja pa je ob zapuščanju igrišča pokazal tudi z brco steklenice z vodo.

S tem dejanjem si je prav gotovo storil medvedjo uslugo, saj bo pri Di Caniu sedaj le stežka našel pot nazaj v prvo moštvo. To je bilo moč slišati tudi po tekmi, ko je trener Swindona komentiral hitro menjavo vratarja.

“Ne vidim nobenega razloga, zakaj ga ne bi med tekmo zamenjal vratarja. Saj ne govorimo o Čechu (vratarju Chelseaja, op. p.), temveč o Wesu, 21-letnem vratarju, ki še lani ni igral niti ene tekme med člani, priložnost za igranje pa je dobil šele, ko je spoznal mene,“ je sprva dejal Di Canio, v nadaljevanju pogovora po tekmi pa je razkril, da je bil z branjenjem Foderinghama nezadovoljen že na prejšnji tekmi v ligaškem pokalu. Če se bo mladenič želel vrniti v ekipo, se bo moral iskreno opravičiti.

“Če se ne misli opravičiti vsem v klubu, je z njegovimi nastopi za Swindon konec. A opravičilo mora priti iz srca in mora biti zares prepričljivo, da bomo videli, da mu je resnično žal za nešportno potezo po menjavi. Tako je pač pri mojem režimu. Bil je najslabši igralec ekipe že med tednom proti Stokeu, a ker smo zmagali s 4:3, smo to nekako pozabili. Sedaj pa se ponovno ni izkazal, zato sem ga zamenjal. In če je mislil, da je njegov status v moštvu nedotakljiv, je nor. Neki 21-letni Wes v ligi 1 (tretja liga v Angiji, op. p.) se tako res ne more obnašati,“ meni Di Canio.

“Vsaj igralec lahko stori napako, a tu je šlo bolj za njegovo aroganco in ignoranco. Njegovo obnašanje je najslabše, kar sem ga kdaj videl od katerega profesionalnega športnika. Še enkrat, če se ne opraviči navijačem in soigralcem, bo letel iz moje ekipe. Takšna so pač moja pravila in me ne zanima, kaj si o tem misli kdo drug," je zaključil Italijan.

Swindon je včeraj prvi zadetek po napaki vratarja prejel v 5. minuti, 2:0 pa je bilo v 10. 11 minut za tem je Foderinghama zamenjal 18-letni Leigh Bedwell, ki je v nadaljevanju tekme tudi sam moral dvakrat po žogo v svojo mrežo, Preston pa je na koncu slavil s 4:1. Trener domačih je po zmagi pripomnil le: “Zavedali smo se, da so pri branjenju svojih vrat precej ranljivi.“