Lani so bili Mariborčani v skupini z Bruggem, Birminghamom in Brago, letos pa bodo gledalci v Ljudskem vrtu imeli priložnost spodbujati svoje ljubljence proti trem atraktivnim nasprotnikom: londonskemu Tottenham, atenskemu Panathinaikosu in rimskemu Laziu.

48 klubov je bilo glede na Uefin koeficient pred žrebom razvrščenih v 4 bobne, Maribor je bil v četrtem. Med udeleženci skupinskega dela evropske lige so letos iz najboljših evropskih lig prisotni štirje italijanski (Inter, Napoli, Lazio, Udinese) in nemški klubi (Bayer L., Stuttgart, Hannover, Borussia M.) ter trije angleški (Tottenham, Liverpool, Newcastle), španski (Atletico M, Athletic B., Levante) in francoski klubi (Lyon, Marseille, Bordeaux).

Skupinski del evropske lige se bo pričel 20. septembra, finale pa bo 15. maja prihodnje leto gostila amsterdamska Arena.

Milanič: Proti atraktivnim tekmecem bomo lahko pokazali svojo moč

V mariborskem taboru so bili veseli današnjega žreba, ki je vijoličastim namenil slovite nasprotnike iz Anglije, Italije in Grčije. Po besedah trenerja mariborske ekipe Darka Milaniča sta nesporna favorita skupine Tottenham in Lazio, Maribor pa si predvsem želi izboljšati vtise iz lanske sezone evropske lige, ko je v skupini H proti Birminghamu, Bragi in Bruggeju osvojil zgolj točko.

"Žreb je prav gotovo zelo atraktiven, igramo s predstavniki Anglije, Italije in Grčije. Vsa tri moštva so zelo znana v Evropi, skupina je nedvomno zelo zanimiva. Več bom lahko povedal kasneje, ko ekipe pogledamo in jih analiziramo. Splošno lahko rečem, da smo zadovoljni, da smo dobili tako atraktivne tekmece, proti katerim bomo lahko pokazali svojo moč. Naredili bomo vse, da bomo v Evropi pustili dober vtis," je bil optimističen Milanič.

Cilj: pustiti dober vtis in biti točkovno boljši kot lani

Maribor se je lani po dolgem času znova prebil v evropsko tekmovanje, tokrat so apetiti nedvomno večji. "Ne pozabimo, da govorimo o velikanih nogometa, o moštvih, ki so favoriti, ko igrajo proti Mariboru. Naš cilj je, da pustimo dober vtis, da smo točkovno boljši kot lani. Ekipa je naredila velik korak naprej in to kakovost mora pokazati. Prav gotovo sta angleški in italijanski predstavnik v prednosti in sta favorita v skupini," je povedal mariborski strateg.

Milanič je poudaril, da bosta prav gotovo Tottenham in Lazio v decembru igrala še bolje kot igrata zdaj na začetku sezone, predvsem pa razplet žreba ne bo vplival na ekipo tako, kot je to lani, ko je potem mariborsko moštvo v prvenstvu zaradi evforije ob uvrstitvi v evropsko ligo klonilo proti Olimpiji.

"Prvi cilj je, da igramo dobro, da opozorimo nase, da izboljšamo točkovni izkupiček od lani. Imamo več izkušenj, saj smo medtem odigrali kar nekaj evropskih tekem, tako da bi morala biti podoba moštva boljša. Preprosto smo zdaj v drugi situaciji, evropsko ligo smo doživljali letos drugače kot lani," je še dejal Milanič.