Ključni trenutek tekme je bila izključitev mariborskega branilca Soaresa Arghusa, ki je z nevarnim manevrom pokosil Nika Omladiča. Arghus je zaradi odločitve glavnega sodnika Mateja Juga povsem izgubil živce. S skrajnimi močmi sta ga mirila soigralca Dejan Mezga in Agim Ibraimi. Ker nista bila uspešna, je nadaljnje prerivanje preprečil mariborski trener Darko Milanič, ki je Arghusa lastnoročno odvlekel z igrišča. Milanič je bil sicer že pred tem jezen na nervoznega Arghusa, ker je delal preveč napak. Rdeči karton je povsem razbesnel tudi mariborskega športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je z žaljivkami zlil žolč na sodnika Mateja Juga, ki so ga med polčasoma in po koncu tekme z igrišča pospremili gologlavi in mišičasti varnostniki.

Zahović: Vse, kar je gnilega v Sloveniji, pride iz Ljubljane

Zahović pa se ni ohladil niti pol ure po koncu tekme. Vidno razjarjen in s strupeno resnim pogledom je živčno postopal po mešani coni v stoženski garaži. O samem dogajanju na igrišču ni veliko govoril. Bolj ga je zmotilo skandiranje organizirane domače navijaške skupine, ki je na piko vzela ženo Željka Filipovića, Ljubljančana v mariborskem dresu, ki je nekdaj igral za Olimpijo. "Dragana, zvezda severa," je pisalo na enem izmed transparentov, medtem ko je iz petsto grl prišla še marsikatera hujša besedna puščica. "To je sramota!" je besnel Zlatko Zahović. Na naše vprašanje, ali bodo šli državni prvaki zaradi osvojene točke z zadovoljstvom domov, je odgovoril: "Iz Ljubljane vedno odhajamo zadovoljni. Tukaj smo zelo malo časa in neradi. To, kar se je dogajalo, pa je največja sramota v zgodovini slovenskega športa s strani sodniške organizacije in ljubljanskih navijačev. Sra-mo-ta! To je človeška katastrofa in sramota za človeški rod nasploh! V Ljubljani vladajo neka nova, ljubljanska pravila. Ljubljančane je lahko sram! Čim prej moramo iz Ljubljane! Čim prej!"

Ni se zgodilo prvič, da se je Zahović bolj kot s povprečno igro svoje ekipe ukvarjal z drugimi stvarmi. Ko Mariboru ne gre vse po načrtih, zna uporabiti preverjeno metodo, ki jo je še najbolj vešč sloviti Jose Mourinho iz Reala Madrida. Zahović je tako znova postavil v ospredje sebe in z iskanjem alibijev in teorij zarote zaščitil moštvo. V soboto zvečer je celo menil, da Mariboru zaradi sodnika Juga ni bilo dovoljeno zmagati. Zanimivo, da je spregledal statistiko, ki pravi, da so vijolični komajda pogledali proti ljubljanskemu golu. Veliko pove že podatek, da se je domači vratar Aleksander Šeliga dolgočasil vseh 90 minut. Vratar ima tako malo dela na redko kateri tekmi, a Zahović očitno meni drugače.

"Maribor je naredil nekaj dobrega za slovenski nogomet, ko se je uvrstil v evropsko ligo, zdaj pa bo skušal napasti še ligo prvakov. V Stožice smo prišli v dobri veri, a se nam je zgodila sodniška farsa. Povejte mi, katera mora biti Olimpija, kako moramo igrati naslednjič. Ljudem moramo povedati, kaj se dogaja. Jug je že večkrat tako sodil Mariboru. Spomnite se prvenstvene tekme z Interblockom (poraz z 1:4, op. p.) in superpokalni obračun z Domžalami (poraz z 1:2, op. p.). Smešno, ampak tako pač je. Na žalost je to Slovenija. Vse, kar je gnilega v Sloveniji, pride iz Ljubljane! Mi je prav žal!" se še kar ni pomiril športni direktor Maribora, ki se je po tistem, ko so ugasnile kamere, zbral v krogu klubskih somišljenikov in jim na široko razlagal svoje videnje. Sodnika Juga je na izhodu iz stadiona pospremil le z mrkim pogledom.

Šiljak sprožil besedni protiudar

Sodniški kriterij je bil osrednja tema tudi na tiskovni konferenci trenerjev. Mariborski strateg Darko Milanič je poudaril, da je imel že od prve minute občutek, da bo njegovo moštvo težko zmagalo. "Sodniški kriterij ni bil enak. Iztržili smo ugoden rezultat, saj je bil sodnik zares slab. Prepričan sem bil, da bomo v drugem polčasu razbili Olimpijo, a nas je presekal rdeči karton," je razloge za bledo mariborsko predstavo navrgel Darko Milanič. Njegov tekmec na klopi Olimpije Ermin Šiljak sprva ni želel komentirati sojenja, a ker mariborske kritike niso pojenjale, je sprožil besedni protiudar: "Tudi pri Olimpiji smo bili začudeni nad nekaterimi odločitvami glavnega sodnika. Maribor je očitno navajen, da se mu gleda skozi prste, zato se ne znajde, ko sodnik ne sodi po njegovih željah. Škoda, ker nismo zmagali, saj smo bili občutno boljši. Manjkal je le gol."