Švicarsko podjetje ISL je šlo sicer že leta 2001 v stečaj, za seboj pa je pustilo 240 milijonov evrov dolgov, a že v času njegovega delovanja, so mnogi namigovali, da so posli podjetja sumljivi, v njih pa naj bi bili vpleteni tudi najvišji funkcionarji Fife. Sedaj dvomov ni več. Sodišče v švicarskem Zugu je namreč odločilo, da mora Fifa objaviti dokumente, ki razkrivajo imena oseb, ki so od propadlega podjetja ISL prejele več milijonov evrov v zameno za pravice do oglaševanja na dogodkih pod okriljem Fife.

Milijoni za Havelanga in Teixeiro, za podkupnine vedel tudi Blatter

V poročilu, ki ga je po naročilu sodišča včeraj Fifa poslala petim večjim medijskim hišam, med drugim tudi na BBC, ki je objavil izvlečke, sta največja grešnika Brazilca, nekdanji predsednik Fife Joao Havelange in njen funkcionar, takrat še predsednik brazilske zveze, Ricardo Teixeira. Omenjena gospoda sta s podkupninami med letoma 1992 in 1997 skupaj prejela skoraj 12 milijonov evrov (10,6 milijona Teixeira in 1.25 milijona Havalange), ni pa izključeno, da njuno nelegalno poslovanje sega že v osemdeseta leta. Če gre verjeti Guardianu pa so številke še precej večje, saj naj bi od leta 1992 do 2000 prejela kar 34 milijonov evrov. Švicarsko tožilstvo je sicer že leta 2010 podalo obtožnico zoper dva sodelavca Fife zaradi suma korupcije, a doslej imena vpletenih uradno niso bila znana.

Poročilo razkriva tudi, da sta Havelange in Teixeira plačala oz. vrnila 4,5 milijona evrov, da bi s tem končala preiskavo tožilstva, njuni imeni pa bi ostali tajni. Nekaj krivde pa tukaj nosi tudi sedanje vodstvo Fife, na čelu z Blatterjem, ki ji predseduje že ves čas preiskave. Poročilo potrjuje, da si je Fifa v Blatterjevem obdobju prizadevala, da bi se preiskava "tiho" zaključila in podrobnosti ne bi prišle v javnost, v ta namen pa je krovna nogometna organizacija namenila 2 milijona evrov.

Grešnika v zadnjih mesecih "zaradi težav z zdravjem" odstopila z vseh položajev

Havelange je Fifo vodil 24 let, vse do leta 1998, ko ga je nasledil sedanji predsednik Sepp Blatter. Danes častni predsednik Fife šteje že 96 let. Nedavno so ga iz bolnišnice po dveh mesecih zdravljenja septičnega artritisa v gležnju prepeljali v domačo oskrbo. Zanimivo je, da je Havalange lanskega decembra po 48. letih izstopil iz Mednarodnega olimpijskega komiteja, za razlog pa je navedel težave z zdravjem. Le nekaj dni pozneje bi ga olimpijski organ tudi sam sicer za dve leti izključil iz svojih vrst zaradi nepravilnosti, povezanih s poslovanjem s podjetjem ISL, ki so jih odkrili tudi v njihovi preiskavi.

65-letni Teixeira je bil do leta 1997 trideset let poročen s Havelangejevo hčerjo, v času tastovega predsednikovanja pa je bil tudi član izvršnega odbora Fife. Do letošnjega marca je bil 23 let nepretrgoma predsednik brazilske nogometne zveze, takrat pa je nepričakovano odstopil zaradi neimenovanih zdravstvenih in osebnih razlogov, zapustil pa je tudi organizacijski odbor svetovnega prvenstva leta 2014, ki ga bo gostila Brazilija.