Za precej dvignjenih obrvi v Rusiji in drugod po Evropi je danes poskrbel Anzor Kavazašvili, nekdanji vratar, ki je za Sovjetsko zvezo branil na svetovnih prvenstvih v letih 1966 in 1970, danes pa sedi na čelu posebne komisije ruske nogometne zveze, ki preiskuje sumljive izide tekem.

Kavazašvili je danes za rusko spletno stran sportbox.ru razkril, da so ruski reprezentanti pred začetkom Eura od zveze zahtevali vrtoglave premije za vsako osvojeno točko na prvenstvu.

“Pred prvo tekmo proti Češki so naši igralci postavili zahtevo, da sploh ne bodo igrali, če za uspeh ne bodo bogato nagrajeni. Na koncu so se dogovorili, da v skupinskem delu vsak za zmago prejme 800 tisoč evrov, za remi pa 400 tisoč. To so nore številke, ki so enake letnemu proračunu dobrih športnih šol ali celo večih hkrati. Vse skupaj je grozno,“ je dejal zgroženi Kavazašvili.

Ruski nogometaši so sicer Euro po presenetljivem porazu v tretjem krogu proti Grkom (0:1) zaključili že po skupinskem delu, a so z zmago proti Čehom (4:1) in remijem s Poljaki (1:1) vseeno zaslužili zajetnih 1,2 milijona evrov.

Za primerjavo naj vas spomnimo, da so imeli Španci za zmago v finalu obljubljene premije v višini 300 tisoč evrov. Enako premijo je svojim igralcem obljubljala tudi nemška nogometna zveza, Italijani pa bi v primeru zmage v finalu prejeli po 200 tisoč evrov.