A namesto na letalu so bili nogometaši Mure v avtobusu, peljali pa so se iz Zagreba proti Ljubljani. Verjetno se je vozniku pokvarila navigacija, bi marsikdo pomislil, kajti Azerbajdžan je povsem v drugi smeri. A ni šlo za to. Vodstvo kluba je namreč poskrbelo za še enega v vrsti zapletov.

Potem ko še v sredo zvečer Sobočani niso vedeli, kdaj bodo odšli na pot, so včeraj ob 7.30 vendarle odrinili iz Fazanerije in se napotili v Zagreb, misleč, da bodo od tam poleteli proti Carigradu. Živeli so v zmoti. V hrvaški prestolnici jih je namreč čakalo novo presenečenje. Ko so se hoteli vkrcati, so izvedeli, da nimajo letalskih vozovnic. Samo od sebe se je postavilo vprašanje, zakaj. "To je nagradno vprašanje. Ničesar ne vem. Povem vam lahko le, da se sedaj peljemo proti Ljubljani. Sporočili so nam, da imamo ob 14.30 let z Brnika. Ali so nam zagotovili vozovnice, ne vem. Za nas bo velika zmaga že, če pridemo v Baku," je med vožnjo proti Brniku dejal Damjan Ošlaj, ki skupaj s Ferijem Ciferjem trenira moštvo, odkar ga je zapustil Ante Šimundža.

Ko so prispeli na Brnik, je bilo mogoče opaziti, da je precej praznih mest v avtobusu. Razlog? Na pot je odšlo le 16 nogometašev, zato na današnji tekmi na klopi ne bodo zapolnjena vsa mesta, v odpravi ni bilo nikogar iz vodstva kluba. Predsednik Miroslav Topič, ki ga nogometaši od začetka priprav še niso videli, naj bi prepozno oddal potni list, zato ni pridobil vizuma, podpredsednik Matej Puhan in športni direktor Igor Celec imata službene obveznosti, tiskovni predstavnik je dan pred odhodom zbolel. Tako so bili igralci prepuščeni samim sebi in - zdravniku. Da, zdravnik Marko Hanc je po sili razmer postal vodja poti na uradno tekmo pod okriljem Evropske nogometne zveze. Ob pomoči najbolj izkušenega nogometaša Mure Fabijana Cipota je na brniškem letališču članom odprave delil letalske vozovnice, pomagal tovoriti prtljago in podobno. Med drugim je imel v rokah papirje, na katerih je pisalo, da se nogometaši odpovedujejo obroku na letalu. Izjavo so vsi podpisali, prehrano pa so si morali urediti sami.

Zakaj so morali z zagrebškega na ljubljansko letališče, ni vedel niti novopečeni strokovnjak za logistiko. "Kot tistega, ki zna angleško, so me določili, da sem vodja poti," je dejal in po številu funkcij v slovenskem nogometu čez noč postal konkurent družini Oražem - je zdravnik, vodja poti, prevajalec in tiskovni predstavnik v eni osebi. Nato je pojasnil, da jih iz Carigrada ob 20.30 čaka let proti Bakuju, kamor naj bi prišli ob enih ponoči po tamkajšnjem času. Sledil naj bi prevoz v hotel s petimi zvezdicami in večerja, danes zjutraj pa trening. Tega bi po morali opraviti včeraj ob 18. uri na stadionu, na katerem bo tekma, nato je bila v skladu s protokolom na evropskih tekmah na programu novinarska konferenca.

Hancu je po telefonu pomagal Matej Puhan, ki mu je delil napotke. Puhan je v zadnjih tednih edini veljak kluba, ki je aktiven na operativnem področju, čeprav naj kot podpredsednik ne bi bil zadolžen za to. V skladu s tem je znal postreči z razlogi za soboško odisejado. Pojasnil je, da je šlo za nesporazum v komunikaciji z agencijo, prek katere so kupili vozovnice. Sobočani so menili, da bo del stroškov pokrila agencija, ta pa je dogovor razumela kot del sodelovanja ob naslednjih priložnostih. "V enem dnevu oziroma do srede zvečer bi morali zagotoviti plačilo, kajti letalska družba Turkish airlines, s katero potujemo, zahteva plačilo vnaprej. Tega pa nam ni uspelo storiti," je pojasnil Matej Puhan. Strošek bi lahko plačali šele včeraj zjutraj, a je bilo prepozno. "Pisarna te letalske družbe se odpre ob devetih. Zato prej skupine ne moreš prijaviti. Če bi do devetih čakali na razplet v Murski Soboti, leta ob 11.20 ne bi mogli ujeti," je dodal. Medtem ko nogometaši niso vedeli, kaj se jim obeta, je Puhan upal, da se bo lahko letalske vozovnice kupilo na letališču, a za to je bilo prepozno. Sledile so napete minute, ko ni bilo jasno, ali bo črno-belim uspelo dobiti vozovnice za let iz Ljubljane. Puhan je "klical na razne naslove" in ko se je že zdelo, da morda ne bo prostora na letalu, kajti podatki na spletu so kazali, da je prostih le še osem mest v poslovnem razredu, jim je vendarle uspelo. Tako so nogometaši Mure s kislimi nasmeški in ironičnimi komentarji malo pred 14. uro prečkali območje za prijavo in za let na brniškem letališču. Na letalu so lahko vznemirljivo zgodbo povedali rokometni mladinski reprezentanci, ki je z istim letalom potovala na evropsko prvenstvo.