“Pili smo, kadili in spali z ženskami. A nismo bili kot angleški reprezentanti, oni so pretiravali in se vsakodnevno uničevali s pivom, kot da ni naslednjega dneva. Za njih smo bili amaterji,“ je Basler zapisal v svoji zadnji kolumni v nemškem Playboyju, kjer se spominja ozadja uspešnega nastopa na Euru leta 1996.

“Imeli smo sijajno vzdušje znotraj moštva. Vsak večer smo se zbrali in se sproščali kot normalni ljudje. Pili smo gin tonic in kadili cigarete Marlboro. Naše žene in dekleta so bile z nami v hotelu in selektor Berti Vogts nam seksa ni prepovedal. Rekel je le: 'Samo ne med polčasoma tekme.' Počeli smo lahko skoraj vse, kar smo hoteli, Vogts pa je tako dosegel, da je bila atmosfera v reprezentanci res odlična in zato smo tudi zmagali,“ se Basler spominja prvenstva v Angliji..

A časi so se spremenili in tudi Basler se zaveda, da danes igralcem ni dovoljeno niti približno enako, kot je bilo njemu in soigralcem pred 16 leti. “Današnje nogometaše že od malih nog učijo poslušnosti, trdega dela in profesionalizma. Ti fantje že poznajo in upoštevajo vsa pravila. Tudi medijsko je vse drugače kot takrat. Včasih je bilo na večjih tekmovanjih 20 novinarjev, danes pa jih je tam več kot 200. Danes že vsak prekršek konča v časopisu in na internetu,“ doda Mario.

Leta 1996 so Nemci v finalu po podaljšku z zlatim golom Oliverja Bierhoffa premagali Čehe z 2:1, Mario Basler pa na prvenstvu v Angliji na nobeni tekmi ni stopil na igrišče.