Nogometaš je šokiral svetovno javnost, potem ko se je na četrtfinalni tekmi angleškega pokala proti Tottenhamu nenadoma zgrudil. Na veliko srečo je prisebno zdravniško osebje na stadionu pravočasno ukrepalo in 24-letniku rešilo življenje. "Bilo bi odlično, če bi lahko spet zaigral in upam, da se bo to tudi zgodilo. A še lepše je, da lahko živim in ljubim svojo družino. Sem zares srečen mož,“ je v prvem intervjuju po nesreči dejal Muamba, katerega zdravstveno stanje še vedno bega zdravnike, saj nikakor ne najdejo vzroka za njegov nenaden zastoj srca.

"Opravil sem veliko testov, vendar še vedno ni jasno, kaj je povzročilo zastoj. Morda nikoli ne bomo vedeli. Morda se ne bo nikoli več zgodilo, kljub temu pa moram uživati v vsakem trenutku življenja. Bog mi je podaril čudovito darilo,“ je pojasnil nogometaš, ki ima v svojih prsih zdaj vstavljen poseben spodbujevalnik, ki mu bo srce, v kolikor se bo težava ponovila, pomagalo vrniti v običajno stanje.

Muamba je še teden pred srčnim zastojem treniral brez kakršnih koli zapletov in tudi pred nesrečo se ne spominja, da bi imel težave. "Še prehladim se ne pogosto, kaj šele da bi imel težave s srcem. Spomnim se, da sem se počutil še posebej dobro pripravljenega in tudi srečanja sem se veselil. Skušal sem prestreči podajo Martinu Petrovu na levem krilu, ko sem se vračal na sredino igrišča pa se mi je nenadoma začelo vrteti. To ni bila običajna vrtoglavica, občutek je bil nadvse nenavaden. Kot da bi tekel v telesu nekoga drugega. Težko je pojasniti. Nato sem ponovno zatekel in opazil, da mi pojenja vid. Ob vsem tem nisem čutil prav nobene bolečine,“ je za angleški The Sun še izdal mladenič.