Nekdanji napadalec Borussije iz Dortmunda in Münchna 1860 je bolehal z rakom žolčnika, po neuspeli operaciji pa je sklenil, da s pomočjo evtanazije konča svoje življenje. Njegovo poslednjo željo so mu uresničili v Švici, kjer Konietzka živi vse od leta 1988 in je evtanazija legalizirana.

Konietzka je bil več let ambasador organizacije Exit, ki ima 70 tisoč članov, ki pomagajo ljudem pri evtanaziji. Pokojni je sicer že pred dvema letoma, ko je doživel infarkt, naznanil, da bo svet zapustil pod lastnimi pogoji.

"Zahvaljujem se Exitu, ki me je odrešil muk,“ je v poslovilnem pismu, preden je v ponedeljek umrl, zapisal 73-letnik. "Zadnji dnevi so bili zelo, zelo lepi. Timo je spet videl svojega vnuka, popil je celo vrček piva,“ pa je dejala njegova žena Claudia, ki je prejšnji torek Konietzkega še zadnjič odpeljala domov.

Nekdanji nogometaš se je v zgodovino vpisal 24. avgusta 1963, ko je v prvi minuti tekme proti Werderju dosegel zadetek za Borussio Dortmund in tako postal prvi strelec takrat novoustanovljene nemške bundeslige.