Tožilka Podgorelčeva Kosti Turnerju, Ivanu Vinku, Vasji Turnerju in Zvonku Hajšku, ki so priprti, ter nekdanjemu nogometnemu reprezentantu Goranu Šukalu, ki se brani s prostosti, očita protizakonito organiziranje denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo ter sodelovanje v hudodelski združbi.

Peterica naj bi od novembra 2008 pa vse do lanskega prijetja skupaj z za zdaj še neznanimi avstrijskimi sodelavci organizirala nelegalne športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem za nogometne tekme. V tem času naj bi skupina sprejeli za kar 43 milijonov evrov stav in pri tem samo s provizijami zaslužila okoli milijon evrov.

Glavni organizator stavnic naj bi bil po mnenju tožilstva Kosta Turner, ki naj bi skupaj z Vinkom sprejemal stave, izplačeval dobičke in terjal plačilo obveznosti. Pri tem sta jima pomagala tudi Vasja Turner in Hajšek, pomembno vlogo pa naj bi po mnenju tožilstva imel tudi Šukalo, ki naj bi sprejemal stave v Nemčiji. Med vplačevalci stav se je glede na obtožnico znašlo še nekaj drugih znanih nogometnih imen.

Kosta Turner in Vinko sta danes zgolj prebrala svoja zagovora, medtem ko na vprašanja tokrat nista želela odgovarjati. Prepričana sta, da nista počela nič nezakonitega, saj sta športne stave igrala za svoj denar in na legalnih stavnicah v tujini, potem ko naj bi imela s slovensko stavnico zelo slabe izkušnje. Stave sta tako polagala v Avstriji in Srbiji ter na Hrvaškem. Da ne bi več dnevno odhajala v Avstrijo, sta se odločila staviti preko posrednika Manuela, pri tem pa sta si zgolj za evidenco njunih in stav njunih prijateljev priskrbela računalniški program, s katerim je upravljal Turnerjev nečak Vasja Turner.

Prav slednji je bil danes edini pripravljen odgovarjati na vprašanja tožilke in sodišča. Kot je povedal, mu je stric, ker je bil brezposeln, ponudil, da bi mu za žepnino okoli 500 do 1000 evrov mesečno pomagal sprejemati stave, ki jih je večinoma prejemal preko SMS sporočil in jih posredoval na legalne stavnice v Avstrijo.

Iz Duisburga, kjer še vedno igra pri tamkajšnjem drugoligašu, je na začetek sojenja prišel tudi Šukalo, ki pa bo na svojo izpoved moral počakati do prihodnjega četrtka, ko se bo sojenje nadaljevalo. Že danes je njegov zagovornik Franci Matoz z vprašanji Vasji Turnerju skušal dokazati, da koprski nogometaš ni imel nič z organizacijo stav v Nemčiji, saj ni bil nič "močnejši" igralec kot nekateri drugi, ki so prav tako stavili pri Turnerju.

Vasja Turner je povedal, da je s Šukalom kontaktiral večinoma preko SMS sporočil, včasih tudi nekajkrat dnevno, ne ve pa, ali bi preko njega stavil še kdo drug. Kot je še dejal, je bil Šukalo v stavnici večinoma v minusu, nekajkrat tudi do 60.000 evrov. A podobne minuse naj bi včasih imeli tudi nekateri drugi stalni igralci stav, med katerimi je izpostavil še "močnejšega" Nastjo Čeha, prav tako nekdanjega reprezentanta Slovenije. Ta je imel tudi do 100.000 evrov minusa, ali in na kakšen način naj bi se takšni dolgovi izterjevali, pa ni vedel povedati.

Sicer pa so zagovorniki obtoženih danes skušali od sodnice zahtevati izločitev dokaznih predlogov, ki temeljijo na telefonskih prisluhih, saj naj bi bili ti pridobljeni na nezakonit način. Kot je dejal Vinkov zagovornik Tomaž Bromše, naj jih preiskovalni sodnik ne bi odredil na podlagi utemeljenega suma, pač pa bolj na osnovi časopisnih člankov. Sodnica Kureševa bo zahtevo sicer preučila do konca dokaznega postopka, vendar je že danes to potezo ocenila kot poskus zavlačevanja s strani obrambe.