V študiji je sodelovalo 3200 nogometašev iz 15 vzhodnoevropskih držav, med njimi so vprašalnike izpolnili tudi vsi igralci v prvi slovenski nogometni ligi. Organizacija FIFpro je izdelavo raziskave dodelila Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins). Rezultati in analize so zbrani v zajetnem 180 strani dolgem poročilu, v njem pa je dolg seznamom zlorab, ki se dogajajo v nogometnih klubih vzhodne Evrope in so največkrat skriti očem javnosti, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedali predstavniki Spins.

Razlog za izvedbo študije so bile večinoma pritožbe in izjave, ki so bile v zadnjih letih s strani nogometašev podane nogometnim sindikatom na področju vzhodne Evrope in mednarodnemu združenju FIFPro. Veliko igralcev se je pritoževalo nad neprimernim ravnanjem njihovih klubov, navijačev ali celo nacionalnih nogometnih zvez. Tako se je delovna skupina v okviru FIFPro odločila, da sproži raziskavo o resnosti teh zlorab, v upanju, da glasno opozori na nepravilnosti in zlorabam naredi konec.

Po mnenju predsednika Spins Dejana Stefanovića prav slab socialni položaj nogometašev ter nedovzetnost krovnih nacionalnih nogometnih zvez v vzhodnoevropskih državah, vključno s Slovenijo in Avstrijo, za ureditev njihovega statusa igralce sili tudi k stavniškim goljufijam s prirejanjem nogometnih izidov oziroma nameščanjem tekem. Stefanović je svoje stališče argumentiral tudi s predlani zelo odmevno policijsko akcijo Offside, v okviru katere so na Hrvaškem zaradi suma stav nogometnih tekem in prevar pri stavah pridržali tudi dva slovenska državljana, ki sta igrala tudi v naši državi.

"Igralci so tukaj prve žrtve. Iz izkazov vemo, da dobijo par procentov od deleža denarja, ki se obrača za nameščanje tekem. Spins je opravil več sestankov z obema, tako z Dinom Laličem kot Admirjem Suljičem. Na prvem mestu smo ugotovili, da gre za eksistencialno stisko igralcev, ki ne vidijo izhoda. V nekaterih primerih so igralci to delali iz maščevanja, češ dolžni so mi pet plač, bom pa prodal tekmo," je dejal Stefanović.

"V 'črni knjigi' govorimo o nameščanju tekem, nasilju nad igralci, diskriminaciji. Dejansko govorimo o peklu v vzhodni Evropi. Igrati nogomet v vzhodni Evropi je pekel. Razmere so verjetno še hujše, kajti nekateri nogometaši so zelo milo odgovarjali na ankete, ker so se bali posledic, čeprav je bila anketa anonimna in tudi v samih klubih niso vedeli, da jo izvajamo. Rekel bi, da je bil skoraj vsak igralec v vzhodni Evropi na tak ali drugačen način kontaktiran z namenom, da bi prodal tekmo. To niso empirični podatki. To je moje osebno mnenje glede na to, kaj sem slišal oziroma kaj vem," je po mnenju Spins šokantne izsledke raziskave strnil Stefanović.