To bi bil hud udarec ne samo za največja nogometna velikana Real in Barcelono temveč tudi za ostale klube, saj bi visoke davčne obveznosti od prihoda v Španijo odvrnile marsikaterega vrhunskega nogometaša.

To pomeni, da bi morali klubi svojim največjim zvezdnikom, če bi jih seveda želeli obdržati, občutno povišati plače, ki so že tako astronomske in klubom odžirajo velik del njihovega proračuna. Na veliko olajšanje Špancev zakon ne bo veljal za vse državljane, ampak le za tiste, ki na leto zaslužijo več kot 300 tisoč evrov.

Španska la liga je bila do sedaj za nogometaše izjemno privlačna predvsem zaradi zakonodajne luknje, ki je bila poznana pod imenom Beckhamov zakon. Nekdanji angleški kapetan je bil namreč prvi, ki se je leta 2003 izognil plačevanju visokih davkov, čemur pa želi nova vlada zaradi hude gospodarske krize narediti konec.

"Beckhamov zakon je omogočal, da je španska liga postala nadvse priljubljena in v kateri danes igrajo najdražje in največje nogometne zvezde. Sedaj se bo vse spremenilo. Barceloni bo zakon povzročal ogromno preglavic, saj se bo stopnja davka najbolj povišala prav Kataloniji, na 56 odstotkov. Zlati časi španskega klubskega nogometa gredo v zgodovino,“ je prepričan profesor ekonomije na univerzi v Barceloni Jose Maria Gay.