Nizozemec Raymond Verheijen, Speedov pomočnik na klopi Walesa, je z nekdanjim odličnim nogometašem sodeloval v zadnjem letu dni, sam pa ni opazil nobenih znakov, da bi bil Gary v kakšni osebni stiski in bi se njegova zgodba lahko končala s tako tragičnim koncem, kot se je včeraj, ko so selektorja Walesa na domu v Chesterju našli obešenega.

“S Speedom sem sodeloval okoli leto dni in nikoli ni kazal niti najmanjših znakov, da bi lahko storil kaj takega. Šokantno novico mi je sporočilo nekaj igralcev iz reprezentance, šele nato sem prejel klic od nogometne zveze. Ostal sem brez besed. Gary je bil močna osebnost in vedno poln življenja ter borbenega duha. To kar se je zgodilo, je v popolnem nasprotju z njim kot osebo,“ je dejal pretreseni Verheijen.

“Reprezentanca je pod njegovim vodstvom izjemno napredovala in se dvignila na Fifini lestvici, saj smo dosegli kar nekaj zelo dobrih rezultatov, a v tem trenutku je vse to postalo nepomembno. Naše misli so z njegovo družino,“ je še dodal Nizozemec.

Speedova smrt je šokirala predvsem otoški nogometni svet, kjer je 42-letni Valižan pustil velik pečat. Precej nedeljskih tekem v Angliji se je v včeraj začelo z minuto molka, namenjeno njemu v spomin. Nenadna smrt pa je tako prizadela številne igralce, da so nekateri odpovedali svoje nedeljske nastope. Tako je denimo Craig Bellamy izpustil tekmo Liverpoola proti Manchestru Cityju, nekdanji reprezentant Walesa John Hartson pa bi moral komentirati tekmo premier lige med Swanseajem in Aston Villo, a je bil preveč pretresen, zato se ni pojavil na delovnem mestu. Vidno pretresen je bil tudi vratar Aston Ville Shay Given, ki ob minuti molka ni mogel zadrževati solz.

Gary Speed je svojo člansko kariero začel pri Leedsu, kjer je preživel prvih 8 sezon (1988-1996), leta 1992 pa se je s klubom veselil naslova angleških prvakov. Leta 1996 je za dve leti odšel v Everton, od tam pa v Newcastle, kjer se je zadržal vse do leta 2004, ko je prestopil v Bolton. Igralsko kariero je končal pri Sheffieldu Unitedu (2008-2010). V Angliji, kjer je preigral vso kariero, je na 677 uradnih tekmah dosegel 103 zadetke.

V karieri je tudi 85-krat oblekel dres Walesa (dosegel je 7 zadetkov), kar je največ od vseh igralcev te države, če izvzamemo vratarje.