Slovenska odprava se je nastanila v glavnem mestu Torshavn, medtem ko bo tekma v uro vožnje oddaljenem Toftiurju na igrišču, kjer je Slovenija pred 11 leti remizirala in ga po potrebi spremenijo v počitniški kamp s šotori. Kekova četa je včeraj na 45 minut dolgem treningu spoznala, kako težke, skorajda neregularne razmere (majhno in zelo mehko igrišče, dež in veter, ki prestavlja žogo ali pa jo dobesedno ustavi, ko jo brcneš v smeri, iz katere piha) jo čakajo na današnji tekmi, ki se bo začela ob 19.30.

"Imamo dve možnosti, da se obesimo oziroma gremo kar domov ali pa sprejmemo to, kar so nam pripravili. Tudi Ferci bodo morali igrati v takšnih razmerah, ki pa so bile na treningu dejansko težke, pa tudi vremenska napoved ni obetavna. Iz tega ne bom delal cirkusa, več kot do dovoljene meje igrišča ne morejo zožiti, trava ne bo do kolen, res je veliko vode, veter pa bo pihal za oboje. Pravica Fercev je, da skozi takšne stvari iščejo priložnost. Svoji ekipi bi vedno omogočil čim boljše pogoje. Mi bi proti Italiji na vsaki strani lahko zožili igrišče za pet metrov, pa nam to ne bi kaj prida pomagalo, ker nismo bili pravi. Prava ekipa vse vzame v zakup, mogoče te takšna zadeva lahko malo podžge," je realen selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, ki je skupaj z igralci nenavadne, skoraj zimske razmere vzel v zakup in se raje osredotočil na to, kako osvojiti tri točke. Pot do uspeha, ki je nujen, če želijo ostati v vrhu lestvice, je kontinuiran napad, ki ga bodo gradili s strpno igro po tleh in brez živčnosti.

Edini cilj je osvojitev treh točk. Na koncu kvalifikacij, ko naredijo obračun, nikjer ne piše, proti komu so jih osvojili in s kakšno igro. "Mi smo želeli zmagovati in še ugajati z umetniškim vtisom, na katerega pa letijo pripombe. Če ne igraš tako všečno kot Barcelona, se že pojavijo opazke in ugibanja. Če bi igrali na stadionu Santiago Bernabeu, bi fantje leteli kot rakete, tukaj pa se moraš prilagoditi razmeram," je bil po tradiciji zgovoren Kek, ki je na treningih veliko pozornosti posvetil prekinitvam. V slovenskem taboru ni čutiti strahu pred morebitnim neuspehom, ne tresejo se jim hlače, čeprav so izkoristili bonus spodrsljajev.

"Če hočemo biti na vrhu, moramo to tekmo dobiti. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo smo na koncu naredili serijo uspehov, ker smo bili postavljeni ob zid in smo za preživetje morali nizati zmage. To bo tekma bolj za glave kot noge, čeprav bo treba tudi teči. V zadnjem času smo bili premehki v dvobojih, a se je to spremenilo," pravi Kek, ki se je na obrambno postavitev Ferskih otokov pripravljal tudi tako, da so simulirali veliko gnečo že na treningih, obenem pa poskušali s streli od daleč. Strokovno vodstvo je pripravilo tudi rezervne načrte, če se tekma ne bi razpletala po pričakovanjih.

Verjetna postava Slovenije: S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Koren, Bačinovič, Birsa, Iličič, Novakovič, Matavž.

Preberite še:

- Neučinkovitost ni breme