V zadnjih letih komunikacija med slovenskimi mediji in košarkarsko reprezentanco poteka po ustaljenem ritmu. Košarkarji in strokovno vodstvo so ob določenih terminih na voljo za izjave, v prostem času oziroma izven teh terminov pa do njih ni mogoče priti. S tem načinom obveščanja javnosti je zadovoljen tudi selektor Jure Zdovc, ki v svojem prejšnjem mandatu leta 2009 še ni poznal takšnega komuniciranja.

Zdovc: KZS je naredila velik korak naprej

"To sodi k našemu delu in v zadnjih letih se je tovrstna izmenjava dobro obnesla. Če primerjam moje prejšnje obdobje, moram priznati, da je košarkarska zveza naredila velik korak naprej. Vse okoli reprezentance je odlično organizirano. Nič nam ne manjka in lahko se povsem osredotočimo na naše delo," pravi Zdovc.

Tako selektor kot igralci imajo v začetni fazi priprav tudi veliko marketinških obveznosti. V avgustu in začetku septembra, ko se bo v Španiji odvijalo svetovno prvenstvo, vas bodo njihove podobe spremljale praktično na vsakem koraku.

Marketinške obveznosti ne motijo procesa treninga

Tako so se na primer danes odzvali vabilu na novinarsko konferenco, na kateri je KZS podaljšala sponzorsko pogodbo s podjetjem Adecco, popoldan in zvečer pa se bodo nekateri igralci udeležili snemanja televizijskih oglasov. Ena skupina bo to opravila v Zrečah, druga pa bo odšla v Ljubljano, kjer bo dolgoletni pokrovitelj KZS zaprl svoj trgovski center v City Parku, tako da bo lahko ekipa snemalcev s košarkarji vso noč snemala serijo oglasov.

"Po nizu let tovrstnega dela, mislim, da so se igralci nanj že navadili. Novinci v reprezentanci sledijo staroselcem in težav praktično nimamo. Hkrati smo se z Zdovcem dogovorili, da vse marketinške in ostale obveznosti opravimo tako, da proces treninga ne trpi. Nekaj oglasov in akcij smo opravili že pred začetkom priprav, ostale pa bomo v tej začetni fazi," pravi direktor reprezentance Matej Avanzo.

Prve tekme že ta teden

V uvodnem tednu priprav so košarkarji opravili testiranja fizične pripravljenosti, ki je z redkimi izjemami na zelo visokem nivoju, se udeležili nekaj treningov in se pričeli pripravljati na prve prijateljske tekme. Te so na vrsti ta teden od četrtka do sobote; najprej v Rogaški Slatini s Kanado, v petek v Murski Soboti z Gruzijo in v soboto še z Ukrajino znova v Rogaški Slatini.

Kapetan bo Goran Dragić, ki pa bo ukazu Phoenixa igral le na treh prijateljskih tekmah

V prvem tednu priprav je Zdovc izbral tudi kapetana ekipe in njegovega pomočnika. Kapetan bo Goran Dragić, na tekmah, na katerih zvezdnik lige NBA ne bo igral, pa bo to nalogo opravljal Domen Lorbek.

Američani oziroma klub Phoenix Suns je namreč starejšemu od bratov Dragić ukazal, da lahko nastopi le na treh prijateljskih tekmah. Hkrati mu je še določil na katerih. To so Grčija, Brazilija in ZDA.

Erazem Lorbek dobil še nekaj prostih dni zaradi načetega gležnja

Veliko zanimanja je bilo na medijskem dnevu tudi okoli Erazma Lorbka. Član Barcelone je prejšnji teden prišel na zbor reprezentance, vendar je selektorja prosil še za nekaj dodatnih dni počitka, da bi lahko povsem saniral poškodbo gležnja, ki jo je staknil v finalu španskega prvenstva. Erazem se bo tako reprezentanci pridružil po povratku le-te s Kitajske. Kot pravi sam, ni bojazni, da na svetovnem prvenstvu ne bi zaigral. "Pomembno je, da se čim bolje pripravim in da pridem na priprave stoodstoten," je dodal.