Slovenska reprezentanca se od zadnje akcije, se pravi nastopa na evropskem prvenstvu lani v Sloveniji, ni bistveno spremenila. Igralski kader je podoben, strokovni štab tudi, razlika je le v selektorju. Božidarja Maljkovića je nasledil Jure Zdovc.

Gre seveda za veliko spremembo. Ne le v delu reprezentance, temveč v dojemanju košarkarske igre. Maljković in Zdovc sta si v slednjem vendarle zelo podobna. Oba prisegata na igro v obrambi, saj na velikih tekmovanjih prav obramba prinaša rezultat.

Uvodne tri tekme so Zdovcu prinesle miren spanec. "Zadovoljen sem z igro v obrambi. Nekaj težav nam povzroča le skok," pravi selektor, ki ima zelo ambiciozne cilje. "Moja zamisel je, da tekmeca vsaj v eni četrtini omejimo na pet točk," dodaja Zdovc.

Reprezentanco bo vodil avtoritativno

Sedeminštiridesetletni strateg, ki ima v svoji zbirki naslovov zlato s svetovnega in evropskega prvenstva, srebro z OI ter prvo mesto v evropskem klubskem tekmovanju, bo reprezentanco vodil precej avtoritativno. Stavek, ki so ga na tekmi z Ukrajino ujele tudi televizijske kamere, zgovorno priča o njegovem načinu vodenja reprezentance. "Imate dve možnosti: igrate, tako kot jaz rečem, ali ne igrate."

Nato je Zdovc to razložil še predstavnikom medijev. "Mislim, da so igralci na teh tekmah videli, da morajo poslušati nasvete in zamisli strokovnega štaba. Če igrajo, kot jim mi naročimo, se običajno vse dobro konča, izleti v neznano, kot jim jaz pravim, pa so ponavadi izgubljene žoge, napake, ..."

Selektor je ob tem dodal, da vseh igralcev še ni spoznal. "Igralca moram začutiti na parketu. Za to bom verjetno potreboval še nekaj tekem, saj so se nekateri v delo vključili z malce zamude, drugi pa verjetno potrebujejo še nekaj časa, da bodo spoznali moj način dela."

Po turnirju Adecco, kjer je Slovenija premagala Kanado, Gruzijo in Ukrajino, bodo varovanci Jureta Zdovca zdaj nastopili na Kitajskem. Njihov prvi tekmec v četrtek dopoldan po slovenskem času bo Rusija. "Teh reprezentanc na turnirju Adecco ne bi podcenjeval. Kanada ima odlično zasedbo, Gruzija je v zadnjih letih vedno boljša, tudi Ukrajina pa je pokazala določeno kakovost. Upam, da bodo ekipe, ki bodo prišle na Kitajsko, v najmočnejših postavah, da dobimo še bolj realno sliko naše vrednosti," dodaja Zdovc.