Sobotni slovenski dvoboj v ligi ABA je dobro premešal stanje pri Krki in Olimpiji. Novomeščani so z uspehom prekinili serijo šestih zaporednih porazov in se v Zagreb na obračun s Cedevito opravljajo z večjo mero samozavesti in sproščenosti. Ljubljančani so prejeli hudo zaušnico, a časa za objokovanje ni. Cibona, ki bo danes gostovala v Stožicah, namreč za zmaji na lestvici zaostaja zgolj še za zmago, kar zgovorno priča o pomembnosti obračuna.

Kljub dogodkom v Novem mestu je lahko trener Aleš Pipan zadovoljen, da obračun s Cibono prihaja tako hitro. Z zmago bi Ljubljančani vsaj do neke mere izbrisali katastrofalno predstavo proti državnim prvakom, hkrati pa si na četrtem mestu znova nabrali prednost dveh zmag pred najbližjimi zasledovalci, s čimer bi lažje zadihali in hrabreje krenili v serijo treh izredno zahtevnih obračunov, ko bodo najprej gostovali pri Cedeviti, po novem letu gostili Crveno zvezdo, nato pa odšli v Beograd k Partizanu. Tekme z neposrednimi nasprotniki za najvišja mesta lahko Olimpiji precej prinesejo ali odnesejo, zato je osredotočenost v zmajevem gnezdu na vrhuncu.

A naloga ne bo lahka. Od prvega obračuna v Zagrebu je moštvo trenerja Slavena Rimca precej spremenjeno, saj sta prišla Damir Markota in Vlado Ilievski, odšla pa Jarel Blassingame in Devon Van Oostrum. Klima v slačilnici je odtlej boljša, saj je zagrebško moštvo dobilo zadnje štiri obračune. »Imamo priložnost, da popravimo slab vtis s tekme proti Krki. Zagrebčani so močan nasprotnik in pričakujemo težak obračun. V obrambi moramo odigrati agresivno in se bolj sprostiti v napadu. Zbranost in želja po zmagi morata biti na najvišji ravni,« je jasen Aleš Pipan, ki nestrpno pričakuje povratek Sasuja Salina.

Po zmagi nad Olimpijo si košarkarji Krke daljšega slavja niso smeli privoščiti. Težak razpored tekem se nadaljuje, časa za spanje na lovorikah pa ni. Trener Aleksandar Džikić je dolgo čakal na boljšo tekmo svojih igralcev in jo dočakal v pravem trenutku. Niz porazov je bil prekinjen, z ramen pa se je odvalilo veliko breme. Razbremenjena Krka bo presenečenje iskala tudi v Zagrebu, kjer jih čaka nasprotnik, željan maščevanja.

Dolenjsko moštvo je v prvem krogu evroligaški Cedeviti zadalo poraz z osmimi točkami razlike. Recept za vnovičen triumf Džikić vidi v prekinitvi vezi med zunanjimi igralci in centrom Mirom Bilanom. Krki je to odlično uspelo proti Olimpiji, saj so v precejšnji meri od igre odrezali Alena Omića, kar pomeni, da bodo morali ponoviti vajo. »Cedevita igra agresivno, njeni igralci pa dobro tečejo. To sta elementa, v katerih se bomo morali kosati z njimi, če želimo uspešno igrati,« pravi Aleksandar Džikić.

Pari 12. kroga lige ABA, danes ob 18. uri: Cedevita – Krka, ob 20. uri: Olimpija – Cibona, Partizan – Szolnoki, ob 21. uri: Igokea – Zadar, jutri ob 13. uri: Levski – Crvena zvezda, ob 18. uri: Metalac – Budućnost, četrtek ob 20. uri: MZT Skopje – Mega Leks.