Kakšne so te nemogoče razmere?

Dogajajo se od takrat, ko se je zgodil lastniški zasuk v Heliosu, ki upravlja s klubom. Do decembra smo bili še normalno plačani. Trenirali smo dobro, zavzeto, a takrat se je ustavilo. Plačilni zaostanki so ogromni, zato je težko delati. Kot veste, sem zadolžen tako za produkcijo mladih igralcev, obenem pa klub lovi dober rezultat. To je v praksi skorajda nemogoče. Večinoma klubi uporabljajo en ali drug model. Naš trenažni sistem poteka tako na parketu kot v učilnici. Da deluje, morajo biti fantje solidno plačani. Zdaj se pojavlja slaba volja, treningi niso več tako intenzivni, kar ni dobro za mlade.

Se lahko zgodi stavka?

Ravno prejšnji teden sem s svojo avtoriteto preprečil stavko in na igralce pritisnil, naj še malo počakajo. Tudi direktor je dejal, naj počakamo še nekaj dni. A če glave niso čiste, potem ne moreš delati z maksimalno zavzetostjo. Đorđe Majstorović, ki je naš najboljši center, najtežje prenaša trenutne razmere. Ker ni osredotočen na delo, smo precej hendikepirani.

Kljub temu ste premagali Olimpijo.

To je res. Naredili smo tisto, česar smo sposobni, Olimpija pa je odigrala slabše od zmožnosti.

Kakšna je prihodnost Heliosa?

Vprašanje je, kolikšen interes za vlaganje v šport imajo Avstrijci, torej novi lastniki podjetja Helios. Zagotovo želijo ustvariti dobiček v podjetju, zdaj bomo videli, ali imajo tudi kanček občutka pri spoznanju, da je Helios nosilno podjetje v domžalski občini in da bi bilo dobro, da v ta kraj nekaj vložijo. Moram reči, da vodilnih ljudi ne poznam in tudi sam nisem v nikakršnih upravnih strukturah kluba.

Negotova je tudi prihodnost Olimpije. Je sploh še presenečenje, da ta klub izgubi s Hopsi in Heliosom?

Olimpija ima probleme sama s sabo. Začela je presenetljivo dobro, ko je za 40 točk premagala Rogaško, ki je na približno enaki ravni kot Hopsi. To je bila napoved, da bodo skušali osvojiti naslov prvaka, zdaj je sledil padec. Ni mi jasno, zakaj. Olimpija ima kakovost. Moštvo ima širino, višino in izkušnje. Morali bi biti motivirani.

Se strinjate, da Olimpija vsako sezono tone globlje in globlje?

O tej temi se mi resnično ne da na veliko razpredati, saj so z vrha kluba že lani prišle negativne reakcije na moje besede. Sedemnajst let sem garal, da je Olimpija z relativno majhnimi finančnimi sredstvi dosegla visoko evropsko raven. Od nas se je učil italijanski Benetton, zdaj enakemu modelu uspešno sledi Partizan s trenerjem Vujoševićem. Olimpija je pač izbrala drugačno pot. V zadnjih letih se menjavajo uprave, trenerji in igralci. Nimajo kontinuitete in konstantne klubske politike, razen da na začetku vsake sezone najavijo cilje.

Kaj to pomeni za klubsko košarko?

Jasno je, da košarka tone. Prvič se je zgodilo, da je izgubila stik z evropskim vrhom. Zdaj nimamo niti predstavnika v evroligi, kaj šele, da bi se borili za uvrstitev med najboljših šestnajst moštev, da bi naskakovali evropsko špico. Ta trenutek imamo kontakt z drugoligaškim evropskim pokalom, a je veliko vprašanje, kako bo v prihodnji sezoni, saj je ogrožen tudi nastop v drugi ligi. Tako nam ostane le jadranska liga, ki je močnejša kot državno prvenstvo, kjer je realnost v amaterizmu. Že pred desetimi leti sem opozarjal, kaj se bo zgodilo, vendar me ni nihče poslušal. Poglejte, čez tri tedne bo v Beogradu potekal zaključni turnir četverice v ligi ABA. Slovencev ni niti blizu, kar je tragedija. Prepričan sem, da sta Budućnost in Igokea slabši od Krke in Olimpije, pa sta se do zadnjega borili za »final four«. Kot veste, je bil namen ustanovitve jadranske lige tudi ta, da se bo izboljšala kakovost slovenske košarke. Zdaj liga ABA postaja neizkoriščen prostor. Na koncu vsem ostane le še borba za slovensko prvenstvo in pokal, kar je bilo v mojih časih, ko sem bil trener Olimpije, nekaj samoumevnega in nepomembnega. Bolj je bilo važno, da smo naredili enega do dva vrhunska igralca, da je bil Tivoli poln, da smo bili konkurenčni najboljšim v Evropi...

Kakšno sporočilo pošilja Slovenija, če je problem, da mora kandidat za ligo ABA zbrati 150.000 evrov?

Intenzivno razmišljamo, da bi zaradi ekonomskih težav ukinili plačilo pristojbine. Liga ABA je sicer cenejša kot državno prvenstvo, saj vodstvo lige plača sodnike, avtobusne prevoze, bivanje v hotelih, domače tekmovanje pa tega ne omogoča. Bolj smiselno bi bilo, da bi ta denar vložili v razvoj igralcev, je pa tako, da bi morala Slovenija vsekakor lažje zagotoviti 150.000 evrov, ker je v finančnem smislu bolje stoječa država, kot recimo Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina...