Znova se je slovenski košarkarski reprezentanci pri žrebu tekmecev za veliko tekmovanje, ki je bilo tokrat delno delegirano, nasmehnila sreča. Na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto prvič v zgodovini potekalo v štirih državah (Francija, Hrvaška, Latvija, Nemčija), bodo košarkarji selektorja Jureta Zdovca v skupini C v Zagrebu igrali proti gostiteljici, Grčiji, Makedoniji, Gruziji in Nizozemski. Uvrstitev v izločilni del tekmovanja tako ne sme biti pod nobenim vprašajem.

»Če bosta pri slovenski reprezentanci prisotna oba centra, ki ju na svetovnem prvenstvu ni bilo, se pravi Mirza Begić in Gašper Vidmar, potem sploh ne bi smelo biti nobenega vprašanja, ali se bo uvrstila v drugi del tekmovanja. Skupina nam daje možnost, da razmišljamo o drugem, morda pa celo o prvem mestu. Sposobni smo premagati vse, torej tudi domačine Hrvate ter Grke, od preostalih treh pa smo tako ali tako kakovostnejši. Pri žrebu smo imeli malo sreče, a jasno je, da je na evropskem prvenstvu v vseh fazah treba premagovati tudi dobre reprezentance,« je žreb pokomentiral legenda slovenske košarke Peter Vilfan. Med nasprotniki v prvem delu tekmovanja bo tudi makedonska reprezentanca, ki jo od lani vodi strateg Krke Aleksandar Džikić. »Skupina bo zanimiva tudi po navijaški plati. Zagotovo bo prišlo ogromno Makedoncev, kot seveda tudi Slovencev. Tako so lahko tudi Hrvati z žrebom precej zadovoljni,« pravi Vilfan. Izbrana vrsti se je sreča nasmehnila tudi pri kakovosti reprezentanc v skupini D, s katero se križa v osmini finala. V njej so poleg Litve namreč še Ukrajina, Latvija, Belgija, Češka in Estonija, ki so vse po vrsti povsem premagljive.

Čeprav je o igralski zasedbi, ki jo bo imel na voljo selektor Zdovc, še prezgodaj govoriti, je Konjičan zagotovo lahko zadovoljen z igrami potencialnih reprezentantov v letošnji sezoni. Vilfan je ob tem poudaril še, da bi veljalo znova poizkusiti tudi z Benom Udrihom. »Bena poznam od malih nog, v dobrih odnosih sem tudi z njegovo družino. Po vseh osebnih zadevah, ki jih je dokončno uredil, je pri njem košarka znova na prvem mestu. Če sodimo po skupni večerji z obema Dragićema, da je igral skupaj z Nesterovićem in da je sedaj generalni sekretar zveze ravno Rašo, ki je človek povezovanja in nikakor ne izključevanja, potem absolutno verjamem, da gremo na evropsko prvenstvu tudi z Udrihom. Apeliram na vse, ki so kakor koli vpleteno v to, da naredijo vse in to poskušajo uresničiti.«

Vprašanje je, kaj na to poreče selektor Jure Zdovc, saj ni skrivnost, da se z Udrihom ne ujameta najbolje. Konjičan bo tokrat lovil tudi možnost nastopa na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru. S prvenstva stare celine si vozovnico za Brazilijo priigrata prvak in podprvak, mesta od tretjega do šestega pa vodijo v dodatne kvalifikacije. »Težko je ocenjevati, ali je žreb dober ali ne, saj nas čaka nov sistem, po katerem lahko v prvem delu igraš odlično, potem pa v osmini finala vse splava po vodi. Vse reprezentance, razen morda Nizozemske, ki se je izkazala v kvalifikacijah, dobro poznamo. Hrvati bodo na domačem parketu še posebej močni, za Grke sem že večkrat poudaril, da imajo eno najboljših ekip, Gruzijci lahko, če pridejo v popolni postavi, presenetijo vse. Morda so mala neznanka le Makedonci, ki so nekoliko spremenili moštvo,« je misli po žrebu strnil Zdovc.