Kar nekaj snovi za preučevanje je na turnirju za pokal Beograda prejel selektor slovenske košarkarske reprezentance Božidar Maljković. V soboto je videl tesno zmago svojih igralcev proti Turčiji, v sinočnjem finalu pa prvi poraz v pripravljalnem obdobju v finalu proti Srbiji. Da bo dela še ogromno, bi Maljković vedel tudi v primeru dveh zmag, vseeno pa mora biti zadovoljen z dejstvom, da je dvoboj s Turki brez posledic prestal kapetan Jaka Lakovič, ki za dve zaporedni tekmi v tem trenutku še ni pripravljen, zato je obračun z gostiteljico turnirja izpustil.

Veliko več pozitivnih stvari lahko slovenska reprezentanca potegne s sobotnega obračuna, ko je še drugič v pripravljalnem obdobju spravila na kolena svetovne podprvake Turke. Ti so nastopili okrepljeni z Omerjem Ašikom in Ersanom Ilyasovo, kar se je poznalo tudi v igri, saj so bili večino dvoboja v prednosti. Za to so imeli zasluge tudi igralci selektorja Maljkovića, saj so prvi met za tri točke zadeli šele v 28. minuti, ko je bil uspešen Zoran Dragić, pred tem pa jih kar trinajst zgrešili. Ob koncu je razpoloženi Goran Dragić Slovenijo, ki je še 30 sekund pred koncem zaostajala za štiri, približal in s prodorom v zaključku odločil o zmagovalcu.

Če so po sobotnem dvoboju slovenski reprezentanti tarnali, da niso bili pravi v obrambi in v protinapadih, je bilo še mnogo huje proti Srbiji. Ta je povsem nadigrala Maljkovićevo četo v vseh elementih košarkarske igre, kar je potrdil tudi končni rezultat. Tako je Slovenija že ob polčasu prejela 48 točk (proti Turčiji v vsem obračunu 54), tokrat povsem luknjasta obramba pa ni omogočala hitre igre. Za postavljeno obrambo nasprotnika gostje niso našli orožja, se zatekali k neizdelanim metom za tri točke, poleg tega pa je bil znova porazen odstotek prostih metov. Srbska zaušnica je slovensko izbrano vrsto zagotovo zabolela, a je po šestih zaporednih zmagah poraz prišel ob pravem času, saj je razkril vse trenutne pomanjkljivosti v igri.

»Zasluženo smo izgubili, saj smo igrali pod svojim nivojem, predvsem v obrambi nismo bili pravi in Srbiji dovolili, da je dobila preveč žog pod našim obročem. Hkrati smo zgrešili preveč prostih metov, kar se tako dobrim igralcem ne bi smelo dogajati. Poraz je celo dobrodošel, saj se je lažje učiti na napakah. Čaka nas še precej dela in fantje so to tokrat dobro videli,« je dejal slovenski selektor Božidar Maljković.