Španija je po uvodni zmagi proti Hrvaški in porazu v drugem krogu proti Sloveniji tokrat brez težav na kolena položila Češko. Branilci naslova so visoko vodili že po prvi četrtini, zmage pa do konca tekme niso več ogrozili. Prvi strelec obračuna je bil Rudy Fernandez s 14 točkami in osmimi skoki, deset jih je v dresu Španije prispeval Ricky Rubio.

Branilci naslova evropskega prvaka so tekmo odprli s petimi točkami Fernandeza, nato pa kljub nekaj zgrešenim metom vseeno brez težav držali prednost. Ta je štiri minute pred koncem prve četrtine narasla na +9 (15:6), do konca prvih desetih minut pa na 18:7. Naslednje dobre štiri minute so bile povsem v domeni češke ekipe. Z disciplinirano igro v obrambi so Čehi napravili delni izid 11:2 in se povsem približali tekmecem. A igralci s Pirenejskega polotoka so se znova zbrali in na odmor odšli s prednostjo osmih točk (33:25).

Španija je slabe tri minute pred koncem tretje četrtine povedla za 12 točk (42:30), nato pa Čehom spet dopustila, da se nekoliko približajo (42:37). V zadnjih sekundah so Španci dosegli pet točk in na odmor pred zadnjo četrtino odšli s 47:37. V zadnji četrtini Čehom nikakor ni uspelo spraviti žoge v koš, dosegli so le dve točki, Španija pa je s 13 prišla do novih dveh točk na eurobasketu.

Rusi slabši tudi od Švedov

Za novo presenečenje na Eurobasketu so poskrbeli Švedi, ki so Rusom prizadejali še tretji poraz na prvenstvu. Po uvodnem porazu z Italijo z 69:76 in nato še z Grčijo z 71:80, jo je danes dobesedno osramotila košarkarsko ne preveč potentna Švedska, ki je po dveh hudih porazih - z Grčijo je izgubila 51:79, s Finsko pa 60:81 - na svoj račun vpisala prvi par točk. Razigrani skandinavski košarkarji so po treh četrtinah vodili za sedem točk, v zadnjih desetih minutah pa povsem nadigrali nasprotnika in tekmo dobili z 19 točkami razlike.

Najboljši strelec pri Švedih je bil s 25 točkami Jeffrey Taylor, ki je dosegel kar 25 točk, tri manj pa je prispeval Jonas Jerebko. Za rusko izbrano vrsto je bil s 15 točkami najbolj razpoložen Aleksej Šved, medtem ko jih je 13 dodal Semen Antonov.