»Na žreb nihče nima vpliva, zato se z napovedmi ne ukvarjam preveč intenzivno, je pa res, da bi bilo dobro, da bi v prvem delu v isti skupini igrali z verjetno največjima favoritoma prvenstva ZDA ali Španijo, ki bi se jim na tak način lahko izognili na prvih tekmah v končnici. Prvenstvo bo zagotovo težko, saj so se nanj uvrstile države z dolgo košarkarsko tradicijo in močnimi reprezentancami, več o razporeditvi moči med ekipami pa bomo lahko komentirali šele po tem, ko bodo jasne postave. Za vsako reprezentanco namreč lahko odsotnost že samo enega igralca pomeni ogromno,« je pred žrebom, ki bo opravljen v v Palau de la musica Catalana v Barceloni, dejal Zdovc.

Reprezentance v prvem bobnu so določene glede na lestvico FIBA (1. ZDA, 2. Španija, 3. Argentina, 4. Litva), medtem, ko ostali bobni niso določeni glede na kakovost reprezentanc, njihovo lego na lestvici FIBA ali rezultate na minulih prvenstvih.

Žreb bo delegiran, saj Finska ne more igrati v skupini s Španijo ali Litvo, Avstralija pa ne v skupini z Novo Zelandijo. Znano je tudi, da bo Španija igrala v skupini A, ZDA pa v skupini C. Litva in Argentina bosta v skupinah B ali D.

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu sicer zaigrala tretjič zapored, obakrat doslej pa se je v prvem delu pomerila z ZDA. Na SP 2006 so se v isti skupini znašli še Italija, Kitajska, Portoriko in Senegal, na SP 2010 v Turčiji pa Brazilija, Hrvaška, Iran in Tunizija. Na Japonskem je reprezentanca izpadla v osmini finala, v Turčiji pa je tekmovanje končala kot osma.

»Pred žrebom skupin za svetovno prvenstvo bistvenih želja, povezanih s tekmeci, nimamo. Želimo si predvsem, da ne bi igrali na Kanarskih otokih, s čimer bi našim navijačem, ki jih v Španiji pričakujemo zelo veliko, omogočili čim lažji in cenejši dostop, hkrati pa bomo tako denar, namenjen za transport reprezentance in opreme, prihranili tudi na KZS. Po nedavni poškodbi Gašperja Vidmarja, ki mu želimo čim prejšnje okrevanje, upamo tudi, da bodo naše reprezentante do konca sezone poškodbe obšle v velikem loku,« pa je povedal direktor reprezentanc Matej Avanzo.

Prenos žreba si bo moč ogledati na spletni strani livebasketball.tv in youtube-kanalu Fibe.