Dogajanje v košarkarski ligi Telemach se preveša v zaključno fazo. Četrtfinalni obračuni, ki jih je Košarkarska zveza Slovenija letos uvedla prvič, so se izkazali za zadetek v polno, saj so postregli z zanimivim dogajanjem in izenačenimi obračuni. Med štiri najboljša moštva v državi so se na koncu vseeno uvrstili favoriti, ki bodo v polfinalu igrali na dve zmagi. Danes ob 17.30 se bosta najprej pomerila Krka in Hopsi, ob 20. uri pa bo sledil še obračun med Olimpijo in Heliosom. Povratni obračuni bodo že v četrtek, morebitni tretji tekmi pa v soboto.

Glede na prikazano za glavnega favorita za naslov slovenskega prvaka še vedno velja Krka, ki si silno želi do pete zaporedne državne košarkarske krone. Zaključek državnega prvenstva je zadnja leta v Novem mestu osrednji dogodek, zato imajo košarkarji trenerja Aleksandra Džikića bučno podporo s tribun. Za nameček se lahko kot edini pohvalijo z dejstvom, da so plačila na tekočih računih igralcev točna, kar je v težkih ekonomskih časih prava redkost po celotni Evropi, zato so glave akterjev na parketu osredotočene le na košarkarsko dogajanje.

Drugače je pri ostalih treh polfinalistih. Olimpija je bila večino letošnje sezone reden plačnik, manjši zapleti so se pojavili le v zadnjem obdobju, o čemer je v intervjuju za Dnevnik spregovoril tudi kapetan Dragiša Drobnjak. A so zamude precej minimalne, zato igralci tega ne obešajo na velik zvon. Tako kot ne pri Hopsih, kjer finančna situacija prav tako ni rožnata, a se to na parketu ne pozna. Najtežje je pri Heliosu, kjer trener Zmago Sagadin že dalj časa opozarja na katastrofalne razmere, ki se ne izboljšajo.

»Situacija je sila nepredvidljiva. Tragedija za mlade igralce je, da so se na finančne težave, ki pa jih nimamo samo mi, a je pri nas zadeva najbolj napihnjena, odzvali na tak način, kot so se. Večina njih bi morala še naprej dobro delati in napredovati po milimetrih, saj gre za njihove kariere. To, kar delajo, je neumnost. Tekme igrajo angažirano, tu ni kaj reči, toda ko zgubiš teden ali dva, kaj šele mesec dni vrhunskega treninga, potem izgubiš sigurnost. Ta sigurnost pa se najbolj odraža v preciznosti metov. Sami ste videli na tekmi v Stožicah proti Olimpiji, da smo imeli kup odprtih metov, zadeli pa nismo ničesar. Ker smo to sigurnost zgubili in si jo v kratkem času težko povrnemo,« je razpredal trenerski lisjak, ki mu letos poteče pogodba s Heliosom. Glede na potek dogodkov je prav mogoče, da spremljamo njegove zadnje tekme v trenerski karieri.

Aleksandar Džikić, trener Krke:

“Pred polfinalom s Hopsi imamo nekaj težav, saj je bil Edo Murić teden dni bolan, sedaj pa se je virus preselil še na Chrisa Bookerja in Zvonka Buljana. Tako ne vem točno, na koga bom lahko na prvi tekmi računal oziroma koliko bodo določeni pripravljeni za igro. Ne želim pa, da to izpade kot izgovor, saj naš cilj ostaja isti. Po eni strani mi je všeč, da igramo proti Hopsom, saj smo si jih dobro zapomnili. Na zadnjem obračunu so nas namreč ugnali za 20 točk, zato z motivacijo moji igralci ne bi smeli imeti težav. Pri nasprotniku je na vseh ravneh košarke potrjen le Goran Jagodnik, vsi ostali pa si želijo narediti korak naprej v karierah, zato bodo sila nevarni. Mi se moramo zavedati svoje kakovosti in nato vlogo papirnatega favorita potrditi tudi na parketu.”

Jernej Kobale, trener Hopsov:

“Za našo ekipo je bil že sam preboj v polfinale velik uspeh, čeprav smo si to zadali za cilj pred začetkom prvenstva. A vsi dobro vemo, da so sredi sezone sledili pretresi, po katerih se je kakovost moštva nekoliko zmanjšala. Nekaj igralcev se je pokazalo v dobri luči, zato smo si mesto v polfinalu zaslužili. Dobro se zavedamo, kaj Krka pomeni v slovenskem prostoru. A bele zastave vnaprej nikakor ne izobešamo. Novomeščane smo enkrat že presenetili in to na njihovem parketu, tudi pred domačimi navijači smo jim nudili več kot dostojen odpor. Ne glede na vse pa je nasprotnik absoluten favorit. Na nas je, da jih poskusimo znova presenetiti. Nekaj težav s poškodbo ima v zadnjih dneh Uroš Godler, kar utegne še zmanjšati število igralcev v rotaciji.”

Aleš Pipan, trener Olimpije:

“Polfinale proti Heliosu za nas nikakor ne bo lahko. Smo v situaciji, ko nam moštvo sestavlja zdravstvena služba. Ne vem niti dobro, na koga bom lahko računal na prvem obračunu v Stožicah. Poškodbe so prišle ob nepravem času, a so sestavni del športa. Ni časa za tarnanje in ne želimo iskati alibijev. Naš cilj ostaja isti kot vedno, torej poseči po prvem mestu. V Grosuplju drugega polčasa ni igral Jaka Brodnik zaradi bolečin v zadnji loži. Treningom se je od tedaj že priključil, a v lažji obliki. Sasu Salin ne trenira, ker je dodaten pregled pokazal, da mišica še ni v stanju za najhujše napore. Verjetno bo lahko zaigral šele v morebitnem finalu. Tudi stanje z Jakovom Vladovićem ni rožnato. Trenira po posebnem programu in ne vem še točno, kdaj bom lahko računal nanj.”

Zmago Sagadin, trener Heliosa:

“Z uvrstitvama na tretje mesto v ligi Telemach za prvaka in v polfinale smo izpolnili minimalne cilje. Sedaj neobremenjeno vstopamo v obračune proti Olimpiji. Za razliko od Ljubljančanov težav s poškodbami nimamo, saj treniramo le enkrat na dan, pa še to na kratko, tako da se težko poškoduješ. Delamo premalo in preslabo, da bi lahko rasli. Tako že od novega leta padamo. Vsaj tekme igralci igrajo maksimalno in vem, da so motivirani. Tudi zato, ker smo se na zadnjem gostovanju v Stožicah osramotili. Malo smo se izgubili v veliki dvorani, ko je bilo vidno, da ne bomo zmagali, pa so se igralci predali. Poskušal bom narediti vse, kar je v moji moči, da to sramoto vsaj v določeni meri popravimo in dokažemo, da nismo tako slaba ekipa, kot je izpadlo na tistem obračunu.”