»Bilo je v redu, a z veliko stvarmi še nismo imeli časa delati,« je povedal Božidar Maljković, ki ga moti dejstvo, da reprezentanca ni trenirala v popolni zasedbi. Po prihodu Nebojše Joksimovića, Mirze Begića in Boštjana Nachbarja je manjkal namreč kapetan Jaka Lakovič, pri katerem pa bolečine v hrbtu popuščajo, zato bo s soigralci najverjetneje začel vaditi že danes. Slovenski selektor je potarnal še nad izvajanjem prostih metov, saj so jih igralci proti Ukrajini zgrešili dvanajst, proti Makedoniji pa kar osemnajst. Po Maljkovićevih ocenah to kaže na slabo psihološko pripravo in ne povsem resen pristop predvsem v prvem polčasu proti Makedoniji.

Poleg Lakoviča bo lahko selektor na prihajajočih obračunih računal tudi na Gorana Dragića, ki je dvoboj z Makedoniji spremljal v civilni opravi. Razlog za to je obisk trenerja iz moštva NBA Phoenix Suns, s katerim Ljubljančan dela po posebnem programu. »V nedeljo dopoldne smo tako trenirali na Ježici, on pa s trenerjem v Domžalah. Zelo so pošteni do nas, tako igralec kot klub. Bil sem v Phoenixu in spoznal generalnega direktorja in druge. Dobro je, da imamo odlične odnose, saj bo Goran v Phoenixu zagotovo še nekaj let. Druga stvar pa je, da ima tri šive in bi lahko imel zaradi velike vročine težave,« je razkril Maljković, ki je bil zadovoljen z delom, ki sta ga na mestu organizatorja igre opravila Nebojša Joksimović in Klemen Prepelič, čeprav to ni njun primarni igralni položaj. »Klemen dela trdo in resno. Podpisal je z novim klubom, zato je zdaj bolj miren. Mora pa napredovati. Slovenska košarka mora računati na te mlade fante, ki morajo nadaljevati trdo delo.«

Tekmi z Ukrajino in Makedonijo sta potrdili, da bo tokratna reprezentanca gojila hitrejšo košarko kot tista v Litvi, kar je tudi posledica igralcev, ki jih ima tokrat Maljković na voljo. »Igro prilagajaš igralcem. Ne moreš s starimi igralci gojiti hitre košarke. Tokrat imamo mnogo posameznikov, ki lahko tečejo. Samo primerjajte tekaške sposobnosti te reprezentance in tiste,« je razpredal enainšestdesetletni Srb, ki je tokrat veliko bolj optimistično razpoložen, kot je bil pred dvema letoma. Še vedno trdi, da bi bila uvrstitev Slovenije v Litvi precej drugačna, če bi imel v moštvu na voljo vsaj enega pravega strelca, ki bi lahko v ključnih trenutkih zadel za tri točke.

Časa za delo v Zrečah reprezentanca ne bo imela na pretek, saj jo že v petek čaka obračun proti Latviji. A tudi na dan tekem bodo v dopoldanskem času na sporedu težki treningi. Maljković je izpostavil, da bo tokrat poudarek na obrambi, ki mora biti še bolj agresivna, branjenju »pick and roll« igre, s katero so jim Makedonci povzročali veliko preglavic, pa conska obramba in napad proti conski obrambi ter pokrivanje po celotnem igrišču. »Veliko je tega, a malo časa,« se je kislo nasmehnil, saj se zaveda, da bo javnost od reprezentance pričakovala vse boljšo igro.

Preglavice selektorju povzročajo tudi misli, koga izločiti iz reprezentance, ki bo na prvenstvu štela dvanajst igralcev. Prvi je odpadel Jaka Brodnik, naslednja odločitev pa naj bi padla po turnirju v Beogradu, ki bo 10. in 11. avgusta. »Vedno se je težko odločiti, koga izločiti, še zlasti če so vsi zdravi. Vseeno pa je bolje, da je odločitev odvisna od mene, kot da o dvanajstih potnikih na evropsko prvenstvo odločajo poškodbe,« je sklenil Maljković.