»Veliko govorim z nekdanjimi igralci, trenerji, prijatelji. Vsi so mi zaželeli srečo, a opozorili, da gre zdaj zares. To vem bolje od njih. Pripravljalno obdobje je treba pozabiti, saj se s tekmo s Češko začenja vojna, ki bo trajala 19 dni,« je pred igralci povedal selektor Božidar Maljković in poudaril, da bo med prvenstvom zagotovo prišlo do kakšnega poraza, zato bo pomembna reakcija, ki jo bodo pokazali na parketu. Prepričan je, da bo Slovenija predstavljala trdo moštvo, ki bo nasprotnikom povzročalo preglavice, kar je dobra popotnica za prvenstvo.

Slovenski selektor je znova poudaril pomembnost uvodne preizkušnje, ki bo vse prej kot lahka, sledil pa mu je tudi kapetan Jaka Lakovič, ki je poudaril, da lahko Čehi predstavljajo past, če se s soigralci ne bodo stoodstotno osredotočili na obračun. »Smo v težki skupini in ne želim, da se to sliši kot alibi. Češka nima renomeja, a gre za izredno dobro moštvo s hitrimi igralci. Na zunanjih položajih so še hitrejši od Francozov, pod košem pa ne. Visoki košarkarji imajo dober met, pogosto pa menjajo formacijo v obrambi. Zelo neugoden nasprotnik,« je srbski strokovnjak na hitro analiziral uvodnega nasprotnika in nato nekaj besed namenil še preostalim nasprotnikom v skupini C.

Podobno kot Čehi, je dejal Maljković, tudi Gruzijci pogosto menjajo obrambno formacijo, zato bo proti njim potrebna predvsem mentalna osredotočenost, da bodo prepoznali njihov način igre in nemudoma našli najboljše orožje, ki ga kaznuje. Označil jih je za nočno moro. Poljska je slovenskega selektorja presenetila na pripravljalni tekmi proti Španiji, ki jo je izgubila šele v končnici. »Z njimi ne bo šale, saj imajo košarkarsko tradicijo.« Pri Hrvaški je pohvalil odličen podmladek, ki naj bi bil najboljši na območju bivše Jugoslavije, hkrati pa ga skrbi tudi kakovost članske zasedbe. Favorit skupine pa je za Maljkovića Španija, ki ima izredno širok izbor košarkarjev in bi lahko sestavila še eno moštvo, ki bi se po njegovem mnenju prav tako borilo za zlato kolajno.

Uspeh reprezentance bo na prvenstvu stare celine odvisen tudi od razpoloženosti organizatorja igre Gorana Dragića, za katerega so bile tokratne priprave drugačne od drugih.

»Večino časa smo bili namreč doma. Imeli smo samo dve tekmi v gosteh. Tudi moštvo je spremenjeno, saj je več mlajših igralcev. V preteklosti so bili tu Smodiš, Samo Udrih, Ožbolt, Jagodnik... Je kar nekaj novih obrazov. Vedno je bila dobra kemija, tokrat pa smo nekako še bolj povezani. Vsi se zavedamo, da gostimo prvenstvo, poleg tega pa smo si zadali cilj, da bomo kot velika družina. Zato smo se veliko družili tudi ob prostih dneh, po treningih, skupaj smo hodili na večerje. Poskušamo biti čim bolj povezani,« je pred začetkom prvenstva povedal Dragić.