Pred začetkom svetovnega prvenstva vas čakajo treningi v Las Palmasu in pripravljalna tekma z ZDA. Kako se lotiti Američanov?

Predvsem bo treba paziti, da se ne bi kdo poškodoval. Američani so seveda favoriti, ne samo na obračunu proti nam, temveč celotnega tekmovanja. Zagotovo pa bo šlo za zanimivo tekmo, na kateri se lahko mladi fantje v naši reprezentanci pokažejo.

Američani na svetovno prvenstvo ne bodo odpotovali v najmočnejši zasedbi.

V moštvu ni največjih zvezdnikov, a imajo še vedno izredno kakovostne posameznike. Opazil sem, da se med dvanajsterico ni uspelo prebiti Damianu Lillardu, pa gre za enega najboljših organizatorjev igre v ligi NBA, tako da to veliko pove o kakovosti Američanov.

Koliko stvari ste do zdaj prikrivali?

Veliko. Morda kar polovice stvari, ki smo jih delali na treningih, nismo uporabili na pripravljalnih obračunih.

Pripravljalne tekme so razkrile pričakovano – težave v skoku. Kako nadomestiti manko centimetrov?

S skupinskim skokom. Do zdaj smo ga na vseh tekmah izgubili, gre pa za pomemben segment igre. Če nasprotnik dobi deset skokov več, to pomeni deset napadov več, in če jih polovico realizira, se to pretvori v vsaj deset točk. To pa je kar veliko. Tu je seveda še borbenost. Čeprav imamo bolj nizko moštvo, lahko z borbenostjo ogromno nadoknadimo.

Bi bila neuvrstitev v četrtfinale v Španiji za vas neuspeh?

Glede na ekipo, ki jo imam na razpolago, bi rekel, da ne. Moramo biti realni in povedati, da na papirju nismo dovolj kakovostni za najvišja mesta. Zagotovo pa na svetovno prvenstvo ne potujemo z belo zastavo. Borili se bomo po najboljših močeh in videli, kaj nam bo to prineslo. Lahko ste opazili, da nam na pripravljalnih tekmah igra ne steče. Na parketu nismo najbolje usklajeni. Bomo videli, kako bo na svetovnem prvenstvu.

Delujete nekoliko pesimistično.

Saj ste gledali pripravljalne tekme in videli, kaj se je dogajalo. Res je, da imamo še nekaj dni za pripravo, a če nam ni uspelo v dveh mesecih ujeti pravega ritma, bo tudi do sobote to težko popraviti. Če želiš narediti odmeven uspeh, potem rabiš pravo kemijo v moštvu, ki pa je mi še nismo našli. Upam, da se bo to spremenilo, a težko. Morda pa je po drugi strani to dobro. Na prejšnjih prvenstvih se je kemija v moštvu ustvarila že od prvega dne in smo na pripravljalnih tekmah delovali odlično, pa se je potem zalomilo, ko so prišle najbolj pomembne tekme. Tokrat smo malo slabše začeli, pa se nam bo morda v najbolj pomembnih trenutkih vse poklopilo in bomo dobro igrali. Težko je vse skupaj napovedati.

Menite, da bi vas nasprotniki tokrat lahko malenkostno podcenjevali, glede na to, da Slovenija nima tako zvenečih posameznikov kot v preteklosti?

Lahko pride tudi to tega, da bodo preleteli postavo in nas nekoliko lažje vzeli. Toda na tako visoki ravni težko, da bo prišlo do tega. Poglejte, seveda lahko pridemo do odmevnega rezultata. Trenutno imamo v igri težave, saj igramo po sistemu toplo-hladno. A če se bomo skozi predtekmovalni del dvigovali in pred izločilnimi boji ujeli pravo formo, potem smo lahko nevarni za vsakogar.

Je motivacija enaka tisti izpred leta dni, ko vas je čakalo evropsko prvenstvo na domačih tleh?

Težko je govoriti za pripravljalne tekme, ki jih vzameš nekoliko z rezervo, saj si nihče ne želi, da bi se poškodoval. Na svetovnem prvenstvu bomo pa zagotovo vsi maksimalno motivirani, saj se bomo pomerili proti najboljšim moštvom na svetu.

Veliko odgovorov bo dala že prva tekma z Avstralijo.

Po mojem mnenju bosta najbolj pomembna obračuna z Avstralijo in Litvo. Všeč mi je, da z Litvo igramo zadnjo tekmo, ko bomo že približno vedeli, kakšen bo razplet skupine. Jasno pa je, da si proti Angoli, Južni Koreji in Mehiki nikakor ne smemo privoščiti spodrsljaja.

Ste zadovoljni z osebno formo?

Moram biti realen in priznati, da niti približno še nisem v pravi formi. Trenutno se še ne počutim dobro na parketu. Je pa res, da strah pred poškodbami na pripravljalnih tekmah naredi svoje. Ko bo prišlo svetovno prvenstvo, se gre tudi z glavo skozi zid, če bo treba. Že ena dobra tekma lahko dvigne samozavest, tako da se s tem ne obremenjujem.