Čeprav Olimpija na slovenskem prostoru zaradi preteklih dosežkov velja za paradnega konja košarke in v Evropi še vedno uživa določen ugled, pa ji primat v zadnjih letih več kot zasluženo jemlje Krka. Z dobrim delom in predvsem rednim plačevanjem so Novomeščani pridobili dober glas, finančna stabilnost pa jim omogoča, da ob koncu sezone prikazujejo najboljše predstave. Tako letos Krka bolj kot kadar koli velja za izrazitega favorita finala državnega prvenstva, čeprav tudi dolenjsko moštvo kaže prve znake pomanjkanja motivacije, česar v prejšnjih sezonah ni bilo zaznati.

Četa trenerja Aleksandra Džikića je v ligi za prvaka doživela dva poraza, v polfinalu proti Hopsom pa je o potniku v finale odločala tretja tekma, potem ko je prvo Krka dobila kar s 43 točkami razlike. Toda Polzeljani niso Olimpija, saj prav obračuni proti Ljubljančanom v Novomeščanih sprožijo dodatno energijo in zagon, zato gre pri igralcih dolenjskega moštva v finalu pričakovati drugačen obraz. »Celotno sezono smo delali dobro in si zaslužili mesto v finalu. Zdaj moramo dodati piko na i. A ni potrebe, da na igralce izvajamo pretiran pritisk, kot da je zmaga v finalu vprašanje življenja ali smrti,« se vloge favorita dobro zaveda Aleksander Džikić.

Prednost imajo Novomeščani tudi zaradi dejstva, da lahko Džikić računa na vse igralce z izjemo Malcolma Armsteada, ki je v zadnjem obdobju sicer poskusil igrati, a je hitro uvidel, da je poškodba kolena pustila prevelike posledice. Srbski strateg predvsem veliko stavi na Eda Muriča, ki je v letošnji sezoni nerešljiva uganka za ljubljansko obrambo. Pri treh zmagah proti zmajem je v letošnji sezoni prispeval skoraj 20 točk na tekmo, medtem ko se je enega uspeha soigralcev zaradi poškodbe veselil s tribune. »Gre za enega pomembnejših členov v igri Krke. A košarka je kolektivni šport. Strategijo bomo gradili glede na celotno igro Krke, ki je na vseh položajih dobro pokrita in ima več različnih orožij,« pravi trener Olimpije Aleš Pipan.

Štiriinpetdesetletni Celjan se je v zadnjem obdobju ukvarjal z veliko težavami, skoraj vse pa so bile povezane s poškodbami. Za prvega strelca moštva Deividasa Gailiusa je že pred časom postalo jasno, da je izgubljen do konca sezone, medtem ko sta zadnji mesec dni bolj ali manj počivala tudi Sasu Salin in Jakov Vladović. Finec in Hrvat bosta sicer za finalno serijo nared, a vprašanje je, kako bosta pripravljena. Če k temu dodamo, da je imel težave s poškodbo mišice in rame tudi Jaka Brodnik in da prave forme nikakor ne najde Alen Omić, je hitro jasno, da Pipanu veliko orožij v boju s Krko ne ostane na razpolago.

Zaradi prvega mesta v ligi za prvaka bo imela prednost domačega terena Krka. Prav na bučno podporo navijačev v Novem mestu veliko stavi Džikić, medtem ko je Pipan kar nekoliko presenetljivo dejal, da je za njegovo moštvo celo bolje, da prvi obračun igra v gosteh. Bolj kot na kraj obračuna stavi na končni razplet. »Zmaga na uvodni tekmi finalne serije da določeno psihološko prednost,« je razložil Pipan, ki bo s svojimi igralci tudi na drugem obračunu igral na »tujem«. Dvorana v Stožicah je namreč v soboto zasedena, zato bo tekma v dvorani Tivoli. »To bomo skušali odmisliti, je pa res, da na dvorano pod Rožnikom nismo navajeni. Nekaj treningov bomo v njej opravili, to pa je tudi vse,« je še dodal Pipan, medtem ko se Džikić povratka v Tivoli silno veseli, saj pravi, da mu je dvorana pri srcu. Celo tako zelo, da bi znala Krka tekme evropskega pokala, če bi pridobila posebno povabilo, prihodnjo sezono igrati v hramu slovenske košarke.