Besede kapetana Uniona Olimpije Dragiše Drobnjaka, ki je po torkovem porazu proti Krki javno okrcal soigralce in podvomil o njihovi želji po zmagi, so obrodile sadove. Ljubljančani so na četrtem finalnem obračunu lige Telemach prikazali hrabrejšo predstavo in bili za to na koncu nagrajeni. O državnem prvaku bo tako odločala zadnja, peta tekma.

Glavno vprašanje pred četrtim finalnim obračunom v Stožicah je bilo, ali bo v vrstah Olimpije nastopil Dino Murič. Naj spomnimo, da je v torek v Novem mestu v 11. minuti prejel močan udarec v abdominalni predel telesa in nato na parket ni več stopil. Kasnejše raziskave so pokazale, da do notranjih poškodb ni prišlo, tako da je bila dilema le, ali bo starejši od bratov Murič lahko stisnil zobe in pomagal svojim soigralcem na parketu. Vse je bilo jasno dobre pol ure pred uvodnim sodnikovim metom, ko je pritekel na parket dvorane v Stožicah, kasneje pa bil v prvem polčasu ob Luki Rupniku edina svetla točka Olimpije.

Ljubljančani so v prvi četrtini uspeli držati korak z gosti, ki so imeli na tribunah tudi bučno podporo svojih navijačev, v drugi pa tudi priložnost, da si naberejo nekoliko višjo prednost. Košarkarji Krke namreč zaradi agresivne obrambe nasprotnika kar štiri minute niso dosegli niti točke, a so bili zmaji premalo natančni pri metih in izgubili preveč žog. Zaradi preslabe zbranosti so bili nemudoma kaznovani, saj se je Novomeščanom odprlo, sledil je delni izid 12:0 in prednost osmih točk pred drugim polčasom.

Zmaji so v nadaljevanje sprejeli izziv Krke, zato se je na parketu razplamtel pravi boj, v katerem ni manjkalo udarcev, izmenjanih besed in tudi nekaterih lepih potez. Gostitelji so se na vse pretege trudili, da bi spreobrnili potek obračuna, a so imeli Novomeščani na vsak manjši nalet pravi odgovor. Naelektreno ozračje se je preneslo tudi na prvo vrsto ob parketu, kjer nekdanjemu ekonomu Olimpije Smiljanu Steinerju »Glajbeju« ni bila povšeči ena izmed potez Zvonka Buljana, zato sta si ob krajšem premoru izmenjala kar precej sočnih besed, ki jih časopisni papir ne prenese.

Petelinjenje med omenjenima akterjema pa se tu ni ustavilo. Hrvaški košarkar je namreč po zadeti trojki ob vračanju v obrambo nadaljeval besedni dvoboj, »Glajbe« pa mu je po kasneje zgrešeni žogi vrnil kar s tem, da mu je pokazal sredinca. Medtem je na parketu Olimpiji na začetku zadnje četrtine le uspelo prvič v drugem polčasu povesti, gledalce pa je na nogah držal Alex Stepheson, ki je gostom podelil nekaj atraktivnih blokad, a hkrati zgrešil kar nekaj pomembnih prostih metov, kar je Krko držalo v igri za zmago. Po dosojeni namerni osebni napaki nad Dinom Muričem, ki je močno razburila Novomeščane, so Ljubljančani le prišli do uspeha in izsilili peti obračun v Novem mestu.

»Morda so nas na tokratni tekmi rešili tudi nekateri nemogoči meti, a to je košarka. Sicer pa met za tri točke ni bil naša boljša stran, tako kot prosti meti, kar pa nas tepe po glavi že celotno sezono. Upam, da se nam to v Novem mestu ne bo ponovilo. Peti obračun ne bo lahek ne za nas ne za gostitelje. Do takrat imamo nekaj časa, ki ga bomo izkoristili predvsem za pogovor, saj bo o državnem prvaku odločala predvsem psihična pripravljenost. Pričakujem izredno borbenost in naelektreno ozračje, zato bo pomembno, da bomo čim dlje ohranili hladne glave,« je po zmagi povedal trener Olimpije Aleš Pipan, medtem ko je strateg Krke Aleksandar Džikić vehementno odkorakal mimo predstavnikov sedme sile, nedosegljivi za izjave pa so bili tudi novomeški igralci.