Sonce, morje, plaža. Skušnjave, ki bodo v tem tednu prežale na slovenske košarkarske reprezentante. Od včeraj do nedelje bo namreč izbrana vrsta nadaljevala priprave v Portorožu in v sklopu pokala Adecco odigrala tudi dve tekmi v dvorani Bonifika v Kopru. V petek bo nasprotnik Črna gora, v soboto pa Italija. Reprezentanca je včeraj proti slovenskemu obmorskemu letovišču izpred sedeža Košarkarske zveze Slovenije krenila v okrnjeni zasedbi. Selektor Božidar Maljković in košarkarja Boštjan Nachbar ter Nebojša Joksimović so moštvo pričakali na Obali, medtem ko sta včerajšnji dan priprav izpustila Jaka Lakovič in Gašper Vidmar, ki sta se v ponedeljek odpravila na urejanje klubskih formalnosti v Avellino oziroma Carigrad.

Med najbolj nasmejanimi je bil na včerajšnji oblačni dan v prestolnici Edo Murić, ki si je v četrtek v Kranjski Gori na dopoldanskem treningu na prvi pogled huje poškodoval gleženj, a so kasnejše preiskave pokazale, da razloga za preplah ni. Mlajši od bratov Murić bi tako po sili razmer lahko igral že v nedeljo proti Rusiji, a selektor Božidar Maljković ni želel ničesar tvegati in mu je namenil počitek. »Vsak dan je bolje. Še čutim bolečine, a vseeno normalno treniram. Imel sem veliko sreče. Ni bilo tako grozno, kot je bilo videti na prvi pogled. Ponedeljek sem izkoristil za počivanje, zato je z gležnjem še dodatno nekoliko bolje. Komaj čakam, da bom spet začel igrati,« je dejal član novomeške Krke, ki se je v prvem trenutku, ko si je zvil gleženj, pošteno ustrašil, saj je nemudoma pomislil na najhujše, torej da bo moral izpustiti evropsko prvenstvo v Sloveniji. »A ko sem vstal in stopil na nogo, sem se zavedel, da ni tako hudo in da me poškodba ne bo ovirala pri nastopu za slovensko reprezentanco. Odvalil se mi je kamen od srca.«

Pripravljalna dvoboja proti Bosni in Hercegovini na Jesenicah in Rusiji v Ljubljani je tako Murić spremljal s klopi za rezervne igralce, z igro soigralcev na parketu pa je bil več kot zadovoljen. »Fantje so igrali dobro in vesel sem, da smo premagali Rusijo, ki bo na evropskem prvenstvu zagotovo eden izmed favoritov za kolajno. Žal mi je, da nisem mogel pomagati na parketu, a važno je, da z gležnjem ni nič resnega. Moja naloga je, da na naslednjih treningih trdo delam in čim hitreje ujamem ritem soigralcev,« je optimistično razpoložen enaindvajsetletni Ljubljančan, ki ga je najbolj navdušila nepopustljivost slovenske reprezentance. Pravi, da tudi ko so po prvi četrtini zaostajali za 14 točk, niso v nobenem trenutku izgubili vere v uspeh. »Do konca obračuna smo Ruse lovili in jih v končnici tudi premagali, kar je bilo plod izredno borbene igre. Prav ta nas mora krasiti tudi na evropskem prvenstvu.«

Odhoda na Obalo so se slovenski reprezentanti razveselili, a Murić opozarja, da je obveza ista ne glede na lokacijo priprav. »Nikakor ne gledamo na to, kje treniramo, temveč kako treniramo. Tudi zdaj nas čaka samo ena naloga. Ta ne bo, da bomo skočili v morje, temveč da bomo trdo delali in dajali svoj maksimum. Nadaljevati moramo začrtano pot s ciljem, da se povežemo v celoto in na prvenstvu naredimo odmeven rezultat,« od visokih pričakovanj javnosti ne beži s Krko trikratni zaporedni slovenski državni prvak, ki pričakuje, da bo v Portorožu poudarek na tem, da bo moštvo čim hitreje ujelo konstantno igro skozi vseh 40 minut tekme ter da bo izboljšalo delež zadetih prostih metov.

Druga izkušnja v dresu članske izbrane vrste se sicer za zdaj za 202 centimetra visokega košarkarja odvija bolje kot prva pred evropskim prvenstvom v Litvi. Moštvo namreč deluje veliko bolj homogeno in povezano. Po Murićevem mnenju je to posledica tega, da ima selektor Maljković na zunanjih položajih večjo izbiro košarkarjev, ki jih lahko kombinira, poleg tega pa so si mladi igralci v dveh letih nabrali precej izkušenj, ki jih nameravajo na prvenstvu stare celine pred domačimi navijači tudi unovčiti.