Le še dva kroga sta ostala do konca prvega dela košarkarske lige ABA, po katerem bosta slovenska predstavnika lahko delala prve zaključke. Za zdaj jima kaže dobro, predvsem Unionu Olimpiji, ki drži tempo z najboljšimi moštvi v jadranskem tekmovanju in se upravičeno nadeja uvrstitve v končnico. Nekoliko manj uspešna je Krka, ki pa lahko padec v formi pripiše predvsem številnim poškodbam. Pred slovenskim derbijem prihodnjo soboto si bodo tako Ljubljančani kot Novomeščani želeli ustvariti dobro izhodišče. Zmaji danes že ob 14. uri gostijo zadnjeuvrščeni Levski iz Sofije, dolenjsko moštvo pa ob 17. uri gostuje v Szolnokem.

Trener Olimpije Aleš Pipan je po gostovanjih v evropskem pokalu pogosto potarnal, da njegovo moštvo nima dovolj časa za temeljito pripravo na prihajajoči obračun v ligi ABA, a tokrat temu ni bilo tako. Ljubljančani so že v četrtek zvečer znova trenirali v Stožicah in vse misli usmerili proti obračunu z Levskim, ki je izredno pomemben. Kot bo v igri za prva štiri mesta, ki peljejo v končnico, vsak do konca jadranske sezone. Zmaji bodo tokrat v vlogi izrazitega favorita, s čimer so se do zdaj znali dobro spopasti, poraz proti Metalcu pa je dobro opozorilo, da se v nobenem trenutku ne smejo preveč sprostiti, saj na svojih števcih še nimajo dovolj kilometrine, da bi obračune dobivali zaradi izkušenj, temveč morajo v vsak obračun vstopiti stoodstotno motivirani in osredotočeni.

Sredin poraz v evropskem pokalu košarkarjem trenerja Pipana zagotovo ne bo pustil posledic, saj so dobili tisto, kar so želeli. Celjan je bil v Sankt Peterburgu lahko zadovoljen z dejstvom, da je velik napredek v igri pokazal Dino Murić, ki s svojo robustno postavo, dobrim občutkom za skok in energijo veliko pomeni moštvu. »Levski ni naivna ekipa in zato moramo biti izjemno pozorni. Odigrati bomo morali po najboljših močeh, če želimo zmagati. S soigralci si želimo nadaljevati niz dobrih predstav,« je bil jasen Murić. Bolgarsko moštvo ima v letošnji sezoni zgolj eno zmago, ko je na kolena spravilo Mega Leks. Kljub izredno slabim rezultatom pa so znali nasprotnika, ki jih ni jemal resno, spraviti v težave, na kar bodo morali biti pri Olimpiji izredno pozorni.

Vedrejših obrazov so od srede naprej v Novem mestu. Krki je namreč v ligi Telemach le uspelo priti do zmage ter tako prekiniti niz skupno šestih zaporednih porazov v obeh tekmovanjih. Trener Aleksandar Džikić ima po dolgem času znova na voljo vse igralce, zato upravičeno pričakuje, da se bodo predstave njegovega moštva iz tedna v teden dvigovale. Vse več minut na parketu dobiva Luka Lapornik, ki je bil v letošnji sezoni predviden za enega izmed nosilcev, a si je med reprezentančno akcijo poškodoval zapestje in moral na operacijo. Krka po štirih zaporednih neuspehih tudi v jadranskem tekmovanju hrepeni po zmagi, zato bo na Madžarsko odpotovala močno motivirana. »Ostati moramo pozitivni in skupaj kot pravo moštvo,« je sporočilo enega najizkušenejših mož v moštvu Chrisa Bookerja, ki je prav tako kot Džikić zadovoljen, da lahko znova računa na pomoč vseh soigralcev.

Z analizo nasprotnika srbski strokovnjak ne bi smel imeti prevelikih težav. Szolnoki je v preteklem tednu dvakrat zapored igral z Olimpijo in obakrat v Stožicah visoko izgubil. Moštvo trenerja Dragana Aleksića je v letošnji sezoni prikazalo nekaj dobrih predstav, a se proti agresivni nasprotnikovi obrambi ne znajde najbolje. Še največja ovira Krke bo danes polna dvorana v Szolnokem, ki sprejme le okoli 2500 gledalcev, a znajo tamkajšnji navijači ustvariti peklensko vzdušje, ki ustvari pritisk na nasprotnikove igralce in tudi sodnike.

Liga ABA, 12. krog, danes ob 14. uri: Olimpija – Levski, ob 17. uri: Szolnoki Olaj – Krka, ob 19. uri: Zadar – Partizan, ob 21. uri: Mega Leks – Metalac, jutri ob 17. uri: Cibona – MZT, Budućnost – Cedevita, ponedeljek ob 21. uri: Crvena zvezda – Igokea.