Iran, prvi tekmec Slovenije na Telemachovem turnirju v Stožicah, naj bi služil le za ogrevanje pred današnjo tekmo z Brazilijo in jutrišnjo z Litvo. Toda azijski prvak je tudi včeraj pokazal, da je košarka v tem delu sveta precej napredovala, in to s slovensko pomočjo. Memi Bečirović, selektor tamkajšnje reprezentance, je učitelj iranskih košarkarjev, s katerimi je v zadnjem času treniral tudi njegov sin Sani Bečirović.

Iranski reprezentanti igrajo v domači ligi, v svojih vrstah pa imajo košarkarja, kakršnega slovenska vrsta nima in bi ga potrebovali kot puščava vode. Najvišji košarkar včerajšnje tekme je bil z 218 centimetri Hamed el Hadadi, prvi Iranec, ki je igral v ligi NBA, tudi z Goranom Dragićem pri Phoenix Suns. Bil je najbolj blagozvočna iranska violina, dosegel je 18 točk. Prvega slovenskega zvezdnika včeraj ni bilo v ekipi (igral bo danes in jutri). Dejaven je bil le na tiskovni konferenci, na kateri sta KZS in NBA podpisala pogodbo o sodelovanje na področju otroške košarke. Medtem ko je Dragić sedel na klopi in si malo za šalo malo zares zaželel, da bi v tem projektu nekoč sodeloval tudi njegov sin Mateo, je Jure Zdovc računal le na enajst košarkarjev. Poleg Erazma Lorbka, ki zaradi poškodbe na svetovnem prvenstvu ne bo igral, je manjkal njegov brat Domen Lorbek, počival je zaradi lažje poškodbe.

V skladu z napovedmi je Zdovc že na začetku priložnost ponudil Jaki Blažiču, da bi vendarle lahko pokazal, kaj zna, čeravno je po odpovedi Erazma Lorbka že bolj ali manj jasno, da bo potoval v Španijo. Blažič se je v prvi četrtini izkazal s sedmimi točkami, na igrišču je prebil več kot osem minut in pol. Po enem od uspešno končanih napadov mu je Zdovc, kot bi mu želel še malo dvigniti samozavest, ponudil roko kar med igro. Na začetku tekme ni bil uspešen le Blažič, ampak celotna ekipa. S trojko so sicer prvi povedli Iranci, toda sledila je prevlada Slovenije, ki je ves prvi polčas trdno držala vodstvo v svojih rokah. Met za dve točki je bil soliden, prek 50-odstoten, za tri slabši (13-3), Slovenci pa so v prvih 20 minutah dobili celo skok (17:16). Najvišja prednost je znašala enajst točk, Slovenija pa je na odmor odšla z desetimi točkami prednosti.

Čeprav so se Iranci tudi v prvem polčasu nekajkrat nevarno približali, je kazalo, da se bo Slovenija sprehodila do zmage. Toda v tretji četrtini so fantje s Triglavom na dresih igrali slabše. Ustavil se je met, delali so začetniške napake, zaradi česar je bil besen Zdovc in enkrat celo ob tla vrgel tablo. V tem delu igre Blažiča ni spodbujal, ampak je bil jezen nanj in ga je za napake, ki jih je delal, kaznoval tako, da ga je posadil na klop (v drugem polčasu je igral le štiri minute). Iranci so igrali vse bolje in 40 sekund pred koncem tretje četrtine izenačili na 51. V nadaljevanju so se Slovenci vendarle zbrali. Zoran Dragić, Jure Balažič in Jaka Klobučar so polnili koš tekmecev in Slovenija je zmagala s 77:69.

»Morda je bilo tako videti, a nisem nezadovoljen. To je bila tekma, na kateri moraš zmagati. Za fante je bil verjetno nekoliko drugačen občutek igrati v Stožicah pred domačimi navijači, konec koncev pa je tudi Iran dobra ekipa, ki nam ni dala miru. Stalno so nam dihali za ovratnik. Bilo pa je kar nekaj slabih stvari. Težko smo si prigarali razliko, a jo z lahkoto izpustili iz rok, ker smo se prehitro sprostili. Igralci, ki so prišli s klopi, niso bili osredotočeni, nekateri pa so prehitro zaključevali napade in igrali za svojo statistiko. Te stvari so me izredno zmotile,« je po tekmi povedal slovenski selektor Jure Zdovc, ki se zaveda, da izbrano vrsto proti Braziliji in Litvi čaka veliko težje delo.

Čeprav Erazem Lorbek ne bo potoval na svetovno prvenstvo, visokih ciljev ne namerava spreminjati. »To sem najprej rekel igralcem, da se cilji nikakor ne bodo spremenili. Upam, da se tega zavedajo. Še vedno se mi zdi, da marsikdo ne verjame v to. Tu zna biti manjši problem. Se pravi prepričati jih, da če želimo izpolniti cilje, morajo dati več in stopiti iz nekih svojih okvirjev. Še vedno nekaj igralcev igra v svojih okvirjih, svojem ritmu. Treba je dati več. Moja glavna naloga je, da jih pri tem spodbudim.«