Slovenija si je zmago proti Špancem priigrala v zaključku tekme, ko je z fanatično borbenostjo in s pomočjo izjeme publike v dvorani v Celju spravila na kolena prvega favorita EP. "Igrali smo dobro obrambo, v drugem polčasu smo popravili skok. Dobro smo zapirali prostor pod obročema, tako da Španci niso prišli do drugih, tretjih možnosti. V napadu smo igrali pametno, tudi met nam je stekel," je tekmo ocenil Nachbar, o tem, kakšen je bil dogovor v slačilnici pa je dodal: "Ustaviti protinapad, kar smo uspeli. Morali smo jih loviti po terenu 40 minut, sploh njihova krila, da se niso razletela. Nadzorovati njihovega najboljšega igralca Marca Gasola, kar smo v določeni meri uspeli. V napadu pa smo igrali sproščeno, žoga je krožila. Tudi kakšen met več je šel noter."

Poleg dokazovanja na igriščih jih čaka tudi veliko mahanja, pozdravljanja in nasmehov

"Celo tekmo smo bili sproščeni. Ne moreš od prve minute biti sproščen, to traja. V tekmo smo vsi šli bolj sproščeno kot proti Češki," je še en ključ do uspeha izpostavil Nachbar in dodal, da jih poleg dokazovanja na igriščih čaka tudi veliko mahanja, pozdravljanja in nasmehov: "Peljemo se na tekmo, cela Slovenija nas pozdravlja. Smo kot nek potujoči cirkus. Ko končno prideš na igrišče, je to težko prenesti."

Navijači v dvorani Celje so na obeh tekmah glasno vzpodbujali slovenske reprezentante. Tudi ko jim ni šlo najbolje, so našli način, kako dvigniti ekipo, pri glasnem navijanju in vzklikanju že znanih slovenskih navijaških gesel pa so sodelovali prav vsi gledalci. V izjemnem vzdušju je Slovenija prišla do dveh zmag, po košarkarski evforiji v knežjem mestu pa zdaj vsi verjamejo, da bo na naslednjih tekmah še boljše.

»Treba je še naprej zmagovati. Drugače nismo nič naredili«

Pred izbranci Božidarja Maljkovića je prost dan, nato pa zadnje tri tekme predtekmovanja v treh dneh; najprej Gruzija, ki bo vse prej kot lahka nasprotnica. "Prav nam pride prosti dan. Čaka nas najtežji del, pridejo te tri tekme. To že dolgo govorim. Ne razumem teh ljudi v kravatah. Tri tekme v treh dneh, igraš na življenje in smrt. Saj nismo gladiatorji ... Saj se mečemo, se borimo. Ampak, dajte nam tisti prosti dan, da se človek spočije. To ni človeško," je kar nekoliko nejevoljno o razporedu prvenstva dejal Nachbar.

"Treba je še naprej zmagovati. Drugače nismo nič naredili. Drugače bomo imeli v spominu, da smo v Celju premagali Španijo. Nočemo, da je to vrhunec tega evropskega prvenstva," je zatrdil Nachbar.